Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Добри и вярата в доброто: Вдъхновяващият път на “светеца от Байлово“

| обновено на 20.07.23 в 12:05

В деня на 109-ата годишнина от рождението на дядо Добри от Байлово се връщаме към спомените за този "тих ангел", който остави следа в сърцата на мнозина. Журналистът Борислав Радославов, автор на книгата "Дядо Добри – светецът от Байлово", разказва за неговия живот и влияние в интервю за "Нашият ден".

“Дядо Добри беше истински пример за доброта и човечност, към които трябва да се стремим. Той непрекъснато препоръчваше на хората да бъдат търпеливи и смирени, защото търпението ни води към смирението. Вярата беше източникът на сила за него и успяваше да прехвърли значителна част от тази вяра на другите“, казва той.

Срещата с Борислав Радославов се е състояла в двора на църквата в Байлово, където Дядо Добри прекарва последните години от своя живот. Там те разговарят дълго за надеждата и вярата.

“Неизчерпаемата щедрост на Дядо Добри го караше да дарява на манастири в цяла България. Той беше истински благодетел, който се грижеше за нуждаещите се и подкрепяше религиозните общности“, споделя Радославов.

Борислав Радославов и водещият на предаването “Нашият ден“ - Божидар Александров

Сдружението "Азбукари" също отдаде заслуженото признание на Дядо Добри. Председателката на организацията, Цвета Кирилова, споделя в интервю за “Нашият ден“, че отдавна се борят за изграждането на паметник в “памет на този почтен човек“. Те считат, че е важно да запазим доброто и да издигнем Дядо Добри на пиедестал, тъй като неговите ценности са от съществено значение за нашето общество.

“Той е един от най-великите морални примери в наши дни, а неговият аскетичен начин на живот и неизчерпаемата му щедрост се превръщат във въздигнат нравствен модел“, казва Кирилова.

Така днес си припомняме "тихия ангел" от Байлово, Дядо Добри, и възхваляваме неговите добри дела и влияние върху хората. Неговата вяра, търпение, смирение и щедрост продължават да ни вдъхновяват и да ни напомнят за важността на доброто в света, в който живеем.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина, фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03

Защо работим, или работата като житейски и ценностен избор

В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден" четири различни събеседника - юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант, както и антрополог , споделят своите уникални..

обновено на 01.05.24 в 11:15

Милена Статева: Отново хората са си повярвали, че егото може да владее

Как професионалното битие се отразява на човешката ни същност? Колко е важно да знаем кои сме и да откриваме смисъл в работата, която извършваме? Оставят ли работните ни часове място за каузи, етика и личен живот – разговор в "Нашият ден" със социолога Милена Статева . По думите на Статева трудът е това, което ни отличава от животните –..

публикувано на 01.05.24 в 09:16

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16