Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Завистта и клеветата

Снимка: svetlinata-na-hrama.com

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на бесовския княз. Още от евангелието виждаме, че и тогава има духовно слепи. Телесната може да се компенсира. Духовната унищожава човека като личност. Очите на слепците, излекувани от Христос се отварят за заобикалящия ги свят, но духовните очи на фарисеите остават затворени.

Множество са физическите недъзи, които Христос облекчава, но винаги показва, че истинският носител на болестта е греха. В случая болестта на фарисеите е завистта – оръжието им е клевета. Не само любителите на операта познават арията на клеветата от "Севилският бръснар". Не сме ли днес свидетели на множество клеветнически похвати и слухове? Да! Клеветата е сестра на подлостта. Заблудата със своята необективна полуистина нанася значително по-големи вреди от самота изкушение да извършиш зло. В обществото под прицела на тези прийоми са обикновено изтъкнати личности, но не само. Иисус ни дава идеален пример как да постъпваме с клеветниците, като продължава да проповядва благовестието Си по градове и села. Заедно с д-р Жасмина Донкова, богослов разговаряме за завистта и клеветата в наши дни.Християнска поезия
Стихотворението "В тежки минути" от Асен Разцветников в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самюел Джонсън

Патриотизмът – граници на понятието

Английският писател и публицист Самюъл Джонсън преди близо три века изрича: "Патриотизмът е последното убежище на негодника", и тази крилата фраза е взета на въоръжение по-късно от Лев Толстой, а се цитира до днес постоянно от мнозина. Какво имат предвид двамата класици? Каква е разликата между любовта към Отечеството и войнстващата националистическа..

публикувано на 04.12.23 в 12:25

Ремонтът на обсерваторията в Борисовата градина продължава с нова бригада

Най-старата астрономическа обсерватория в България, разположена в Борисовата градина и принадлежаща на СУ "Св. Климент Охридски", се намира в по-лошо състояние, отколкото преди започването на дългоочаквания ремонт. Според отчети от екипа на катедра "Астрономия" при Физическия факултет на университета, сградите на обсерваторията са силно..

обновено на 04.12.23 в 12:17
Добрич

"Лаборатория: Млад предприемач": Какви идеи за икономиката на Добрич имат младите?

В град Добрич, благодарение на новосформираната младежка инициатива "CultureHUB", Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана със специално събитие за гимназисти, наречено "Лаборатория: Млад предприемач". Този нестандартен формат на конкурс за предприемачески идеи, наречен "Incubator", предостави възможност на младите участници..

обновено на 04.12.23 в 11:24

Във Велико Търново създават първия сайт у нас с регистър на паметниците на културата

Община Велико Търново представи новата инициатива за включване на паметниците на културата в електронен регистър, който ще предостави подробна информация за всеки обект. Този иновативен проект има за цел да осигури масов достъп до богатото културно наследство на региона и да популяризира малко известните обекти, които до този момент не са ставали..

обновено на 04.12.23 в 11:03

Министерството на туризма прави роуд шоу във Великобритания

Министерството на туризма на Република България ще представи българския туризъм на специално организирано роуд шоу във Великобритания. Събитието, което се провежда в периода от 4-и до 7-ми декември 2023 година, има за цел да представи многообразието и възможностите на българските туристически дестинации на британската публика и туристическия..

обновено на 04.12.23 в 10:40