Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Командарев:

България е пълна със сюжети за филми

За отдадеността да осветяваш мрачните тенденции в българското общество.

Стефан Командарев
Снимка: Личен архив

Кинофестивалът в Карлови Вари е един от най-престижните в Европа и тази година беше неговото 57-о издание. Продукцията на Стефан Командарев "Уроците на Блага" се конкурираше с още 10 филма от страни като Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия.

"Зад тези пет минути стоят пет години труд на изключително много хора, на целия екип и на много хора, които помогнаха да се случи този филм".

Това казва в интервю за БНР режисьорът Стефан Командарев.

Той допълва, че това ще помогне на съдбата на филма да бъде разпространен и да има продажби по цял свят. Както и да участва на още много фестивали, както ще помогне и на следващи наши проекти. Най-важната среща предстои. Тази с българската публика ще бъде през есента. Фестивалът "Киномания“ ще бъде открит на 16 ноември 2023 г. именно с филмовата лента "Уроците на Блага“.

"От гледна точка на това, че българските пари за кино не са достатъчни и с тази копродукция с наши дългогодишни партньори от Германия, филмът успя да се случи", казва още режисьорът.

Филмът "Уроците на Блага“

Ели Скорчева и Стефан Комадарев
Филмът разказва историята на пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

"Нашата българска уникалност не е чак толкова уникална, важното е да бъдем автентични и да показваме нещата такива каквито са“, посочва режисьорът.

Той коментира, че идеята на продукцията е доста разпознаваема и в Европа, защото от една страна представя какво се случва с възрастното поколение от една страна и от друга страна са телефонните измами.

За дневния ред на обществото 

Режисьорът Стефан Командарев споделя, че се опитва да прави неща, които са важни за него. Предишният му филм  "Живот за живота" поставя наболялата тема за трансплантациите.

Той припомни как преди пет години незнайно защо Изпълнителната агенция по трансплантациите беше закрита и обединена като дирекция към Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Този проблем е част от филма. Допълва, че и до днес няма промяна, защото може би тази тема не е интересна.

"С новия филм говорим за поколението на нашите родители, на пенсионерите, които се оказаха най-голямата жертва на този преход. Отново с идеята да насочим прожекторите към тях", пояснява той.

Стефан Командарев заедно с неговия екип правят проучвания за следващ филм, който ще бъде посветен на проблемите на спешната помощ в София. Героизмът на тези хора, огромното текучество на хората, които са в линейките.

Трябва да дойде друго политическо поколение, което да си изпълнява обещанията и да се интересува от реалните неща.

Посланието 

"Всеки да работи на своята нива и да се опитва да прави възможно най-добре нещата", казва Стефан Командарев.

Чуйте целия разговор със Стефан Командарев в звуковия файл.

Стефан Командарев е български кинорежисьор, продуцент и сценарист. Създател на игрални и документални филми. Роден в София през 1966 г. Завършва  френската езикова гимназия през 1985 г., Медицинска академия  в София със специалност „медицина“ през 1993 г.. Работи пет години като лекар. През 1998 г. – филмова и телевизионна режисура в  Нов български университет, след което завършва и филмово продуценство в EAVE. Филмът „Уроците на Блага“ (2023), на който той е продуцент и участва като актьор, печели голямата награда „Кристален глобус” на кинофестивала във Карлови Вари, а призът "Най-добра актриса" бе присъден на Ели Скорчева. Други негови филми са :Живот от Живота (2021), В кръг (2019), Посоки (2017), Съдилището (2014), Светът е голям и спасение дебне отвсякъде(2008),Азбука на надеждата (2003), Хляб над оградата(2002),Пътят на хармонията (2001), Пансион за кучета (2000) и др.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25