Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Застрашеният български език: Изучаването му в чужбина и предизвикателствата пред училищата

| обновено на 27.07.23 в 12:15
Снимка: facebook/groups

На 27 и 28 юли 2023 г. в София и в Карлово се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). 

Конференцията беше открита от председателя на АБУЧ, д-р Ирина Ботева-Владикова, в Националния студентски дом в София, сутринта на 27 юли, където Асоциацията има свой офис. Предвидени са приветствия към участниците на поканените официални лица, сред които се очакват бивши и настоящи министри и парламентаристи.

Ще бъдат връчени наградите на отличените ученици в Международния ученически образователен конкурс “Следи от Кирило-Методиевото дело по света”, организиран от Кирило-Методиевият център за културно наследство и АБУЧ.

Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ към Министерството на образованието и науката ще направи презентация.

Следобед същия ден в Студентския дом в София ще се проведе и годишното Общо събрание на Асоциацията.

Вторият ден от форума, 28 юли, ще се проведе в гр. Карлово.

Участниците ще бъдат поздравени от кмета на Карлово, Емил Кабаиманов, и директора на Националия музей „Васил Левски“ в Карлово, д-р Дора Чаушева. Ше има още една презентация от дирекция „ОБГУМ“ на МОН.

Ще бъдат представени резултатите от видеоконкурс, проект на АБУЧ към националната инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски, и ще бъдат раздадени грамоти на участници.

Ще бъде представен преводът на детската книжка „Левски в детските очи“ с автор Иван Стоянов и ще бъдат наградени участниците.

Предвидено е посещение на Националния музей „Васил Левски“, поднасяне на цветя пред паметника на Левски и прожекция на филма „Когато Дякона срещна Апостола“.

Евелина Аврамова е основател, директор и учител в училище "Васил Левски" в град Саарбрюкен, Германия. В интервюто си за предаването "Нашият ден", тя разказва за страховете си след раждането на близнаците си в Германия и необходимостта да определи на кой език да им говори. Евелина често предупреждава родителите, че ако не говорят на езика с детето си у дома, рискуват да загубят връзката с него и децата ще се откъснат от своите корени.

В предаването тя изразява съжаление, че голяма част от българите, живеещи в чужбина, не смятат за важно децата им да учат български език. По нейно мнение, българската държава трябва да направи повече, за да подкрепя българските училища зад граница и да информира за тяхното съществуване и локация.

В следващата част от разговора Ирина Владикова, председател на Българските училища в чужбина и дългогодишен директор на училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Виена, споделя радостта си, че през тази година са успели да обучат над 400 деца и се гордеят с участието и наградите, които получават от различни международни конкурси.

Ирина Владикова отбелязва, че австрийската образователна система включва изучаването на майчин език, а българският е сред предлаганите над 20 езика. Това предоставя възможност на българските деца във Виена да изучават български език безплатно и редовно посещават тези уроци.

Разговорът продължава с разказ за летните годишни конференции на училището "Св. Св. Кирил и Методий" във Виена, които тази година са посветени на две важни стойности на българското духовно и светогледно съзнание. Една от темите е свързана с българския национален герой Васил Левски, който служи за пример на морал и сила за българския народ.

В завършек, в интервюто Евелина Аврамова поставя акцент върху проблема с разпределението на българските училища в чужбина, които често се намират на места, където няма други подобни учебни заведения, за които децата да се обучават на български език. Този проблем изисква специално внимание и насърчение от страна на държавните институции. Според нея е важно да се създадат нови учебни програми и да се осигури ново учебно съдържание, за да се подобри качеството на образованието в българските училища зад граница.

В предаването г-жа Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина изрази убеждението си, че дефицитите не са в обучението на българските деца, а по-скоро в липсата на координация между политиките, насочени към българите в чужбина. Тя привлече вниманието към успешния модел на Асоциацията на българите в чужбина, която създава сътрудничество и обединение с други организации, занимаващи се с български култура и образование. Този подход улеснява работата с българските институции и помага за постигането на общите цели.

Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката (МОН) отбеляза в предаването “Нашият ден“ значимостта на създадения български модел за подкрепа на общности зад граница, които са регистрирани в чужди държави. По нейните думи тази политика е довела до създаването на 389 български неделни училища в 43 държави, където българските деца имат възможност да учат на родния си език и да запазят българската култура и идентичност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ

Нужна е промяна в модела на финансиране на висшето образование

"Действително отговорността е огромна, защото всъщност изборът е кредит на доверие. Колегите очакват университетът да продължи да бъде лидер както в сферата на преподаването на висшето образование, така и в развитието на научните изследвания. И аз ще положа всички усилия да оправдая това доверие." Това казва в интервю за програма "Христо..

публикувано на 05.12.23 в 14:25

Професор по икономика предлага създаване на комитет в подкрепа на иноваторите

В последното издание на предаването "Нашият ден", беше представена една иновативна еко икономическа антикризисна програма, която се основава на идеите на професор по икономика - Божидар Попов. Тази програма получава подкрепа от Българска академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и редица университети, неправителствени организации и..

обновено на 05.12.23 в 13:37
Мирела Иванова

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас. С близо 170 участващи издателства,..

обновено на 05.12.23 в 12:58

Страници за Пазарджик и областта

Излезе книгата "Страници за Пазарджик и областта" от Ваня Николова. Авторката е историк по образование, но дълги години работи като репортер и главен редактор в радио "Фокус" - Пазарджик.  Книгата представя авторски и сборни материали от проучвания и интервюта по различни теми, свързани с Пазарджик и общините в региона, подредени в 400 цветни..

публикувано на 05.12.23 в 11:40

Срещата в Дубай за промените в климата: Как се включи България?

Световните лидери се събраха в Дубай, за да участват в световната среща на върха по въпросите на климата, която обозначи началото на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28). Този форум представлява важно събитие, на което се обсъждат мерки и стратегии за борба с изменението на климата и неговите отрицателни въздействия върху..

обновено на 05.12.23 в 10:30