Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителката Елена Папаризу и участието ѝ на Франкофоли

Снимка: francofoliesbg

Гръцката изпълнителка Елена Папаризу бе гост на тазгодишното издание "Франкофоли". Елена е с гръцки произход, но родителите ѝ живеят е Швеция. Кариерата си като изпълнител започва в група, а днес пее солово. Елена Папаризу е любим изпълнител за българската публика, споделя, че обича публиката в България, и че музиката винаги ни обединява:

"Фестивалите са една от любимите ми изяви. И мисля, че "Франкофоли" е прекрасна възможност. Обикновено на такива изяви аз пея една моя много любима френска песен – "Цветни времена". Това е песен, която записах като кавър за моя албум през 2006-та година. Но музиката не е нещо, което трябва да се дели по националност, музиката е нещо което трябва да бъде предназначено за широката публика по целия свят и така трябва да я мислим и възприемаме. Музиката, а и всички езици по света са богатство, което трябва да ценим. Но за мен най-важният език е този на тялото. Моите родители са емигранти от Гърция в Швеция от 60-те години и аз си спомням, когато бях дете моите родители не говореха английски, говореха само шведски и гръцки, но всеки път като сме пътували някъде по света, например Италия, Германия, където не можем да се разберем чрез езика, се разбираме чрез жестове на тялото. Като цяло мисля, че е много важно всички изпълнители да се свързват и да дават най-доброто от себе си на хората, независимо от езика, на който комуникират или пеят. На такива фестивали, ние изпълнителите имаме възможност да се видим, да обменим опит. За мен по целия свят, без значение дали съм на Балканите или извън Европа, този свят е моят дом, навсякъде по света трябва да се погрижим да се чувстваме като у дома си. И със сигурност музиката ни свързва и ни припомня, че сме равни."


През 2006-та година Елена Папаризу печели Евровизия с песента "I am number one":

"Мисля, че тогава България ми даде 12 точки, нали. Благодаря! Бях много притеснена за това изпълнение и бях направо дете, когато изпълних "My number one пред огромната публика. Бях на 23 години. Сега съм на 41. Със сигурност Евровизия и победата ми тогава, ми даде много възможности и ми отвори много врати. Но успеха си има своята цена с усилена работа и подготовка. Не означава, че когато спечелиш едно състезание, всичко ще бъде наред в твоята кариера. Всеки ден трябва да работиш много усилено като артист. И въобще не е важно да се развиваш само като изпълнител, музикално, но и като човек. Като житейски опит, чувства, разбирания за света."


Eлена признава, че е много важно за един изпълнител да се смесват различни стилове в музиката. Обича да предизвиква себе си и в работата си с различни изпълнители. Сред нейните вдъхновители са Майкъл Джексън, Мадона, Пол Абдул, Уитни Хюстън.

Повече чуйте в разговора с гръцката изпълнителка Елена Папаризу.

Снимки - ФС на "Франкофоли", Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15