Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Петров: Възстановчиците и техните усилия за оживяване на древната история

Ролята на хората, които се занимават с историческа реконструкция, или възстановчиците, е изключително значима в нашето време, казва Милен Петров, бивш военен, историк, художник и възстановчик. Той споделя в ефира на “Нашият ден“, че тяхната основна цел е да пресъздадат и оживят историята, да я покажат на хората такава, каквато тя е била в миналото, но през погледа на съвременните хора. И да направят това по най-правилния начин, съобразявайки се с историческите извори и факти. “По няколко начина набираме информация за това какъв е бил животът на хората в историческите епохи“, разказва още г-н Петров и пояснява: 

"На първо място са писмените извори, които ни предоставят документални свидетелства за събития и обичаи от отминалите времена. Те са като пътеводител за нас, възстановчиците, позволявайки ни да създаваме реалистични сцени и образи от миналото“. "На второ място, това са изобразителните паметници – мозайки, скулптори и релефи," добавя още той.

Милен Петров и Милена Воденичарова
Милен Петров разказва, че третият вид източник са археологическите находки, които са “безценни за нас“"Те предоставят директни доказателства за материалния живот и технологиите на древните хора," казва още той.

За да бъде една възстановка автентична, господин Петров обяснява, че трябва да се спазват всички изисквания и методи за пресъздаване и реконструкция на миналото. "Това означава да обърнем специално внимание на детайлите, на традициите и на материалите, използвани през древността," подчертава той.

"Автентичността е ключова", казва г-н Петров и допълва, че това се постига, “когато възстановчиците обхващат възможно най-много аспекти от бита и културата на древните общности. Така създаваме реалистична и пълна картина на миналото, което е от съществено значение за разбиране на нашето наследство и идентичност“. 

Той отбелязва, че задължителни са знанията в областта на историята на костюма и изобразителното изкуство, за да можем да възпроизведем вярно дрехите и визуалния стил на отминалите епохи. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки - ipark.bg, Ана-Мария Кръстева
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване, което ще търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Съдебната практика на Съда на ЕС

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това издание съдия Марияна Кънчева  се опитва да синтезира важните процедурни промени,..

публикувано на 27.09.24 в 12:15

"Нощта на учените" събира артисти и учени в магически светове

Европейската нощ на учените е събитие, което традиционно се провежда в над 300 града в Европа и света. Поредното му издание, както обичайно, се състои в последния петък на септември. Днес, на 27 септември, посетителите на Националния природонаучен музей при БАН ще имат възможността да се срещнат с д вама орнитолози, двама палеонтолози, един артист и..

обновено на 27.09.24 в 12:08
Марияна Дойкова

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване , което поставя страната ни сред десетте водещи..

обновено на 27.09.24 в 10:55

Нова мисия за старата техника: Включете се в "Донеси платка"

Вниманието ни е насочено към една иновативна доброволческа акция в Сливен, наречена "Донеси платка". Идеята на инициативата е да се събират платки от разглобени или цели електрически уреди, които след това биват разглобявани от организаторите с помощта на доброволци. Различните компоненти се изпращат на правилните места за рециклиране. Основателят на..

обновено на 27.09.24 в 10:02