Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Успение Богородично и Деня на Варна

| обновено на 15.08.23 в 09:01
Снимка: Валерия Василева

Всеки 15 август град Варна се превръща в център на празника и радостта. Този ден е посветен на Успение Богородично – събитие от голямо духовно и културно значение в православния християнски календар. В този ден жителите и гостите на града се събират, за да честват и споделят обичайни традиции и празнични събития. За първи път денят е обявен за почивен през 2007 година и вече 17 години традицията не е прекъсвана.

История и традиции на Успение Богородично

Успение Богородично, известно още като Деня на Богородица, е празник, посветен на смъртта и възнесението на Пресвета Богородица. Вярва се, че в този ден тя бива приета в небесното царство на сина си Исус Христос. Този ден е обичайно свързан с молитви за здраве, добро благосъстояние и семейно щастие.

По традиция младите булки и невести без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на Пресвета Богородица. Това се прави с вярата, че Богородица ще помогне на бездетните жени да се сдобият с рожба.

Чуйте какво предлага оперната сцена във Варна по повод празника. 

Успение Богородично във Варна: История и събития

Идеята произлиза от Великопреславския митрополит Кирил и общински съветници от управляващата партия по онова време. Преди тази дата празникът се е чествал на 27 юли.

Празничната програма

Денят на Варна започва със Света литургия в катедралния храм "Успение Богородично“ в 8:30 часа. След това в 10:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий“ тържествено се издига флагът на града.

Ключови места в града – като входа на Морската градина, фонтана на площад "Независимост“, Летния театър и откритата зона на пристанището – се превръщат в сцени за разнообразни концерти и забавления. Музикални изпълнители от различни жанрове се радват на публиката, а развлекателната програма за децата добавя допълнително настроение на събитието.

Авиошоу и регата

Една от големите атракции на тази година е авиошоуто, представено от националния отбор по въздушна акробатика на Румъния – "Ястребите на Румъния". Специално изработените въздушни фигури и демонстрации с пет самолета "Extra 300" предлагат на публиката незабравимо зрелище.

Награди и музикални изпълнители

На сцената на Летния театър кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет ще връчат високите звания и отличия – "Почетен гражданин на Варна” и "За заслуги към Варна”. След това концертът на свободната зона на пристанището започва в 21:00 часа с участието на изпълнители като Александър Петров, Виктория Благоева, Deep Zone All Stars, DARA, 100 KILA и гост-звездата Faydee от Австралия.

Завръщане на регата и празнична заря

Регата "Кор кароли" ще бъде едно от най-гледаните събития на деня, а Павлин Надворни ще бъде изпратен на участие в регата "Global Solo Challenge".

В 23:00 часа небето над Варна ще бъде озарено от празнична заря, завършвайки по най-вълнуващ начин

Кореспондентът на БНР – Даниела Стойнова разказва в ефира на “Нашият ден“ историята за избиране на днешния 15 август за празник на град Варна – чуйте в звуковия файл

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34