Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският морски сектор: Предизвикателства и възможности за икономически растеж

| обновено на 15.08.23 в 11:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните години са наложили сериозни предизвикателства пред българския морски сектор и инфраструктурата му. Този факт бе изразен ясно от изпълнителния директор на Българския морски флот и капитан далечно плаване – Александър Калчев, както и от Емил Кайкамджозов, изпълнителен директор на компанията на изпълнителен директор на фирмата "Бон Марин", по време на техните интервюта в предаването "Нашият Ден".

България, като страна с дълга морска традиция, се сблъска със затруднения в поддържането на пътната инфраструктура, особено към Терминал Варна. Лошото състояние на пътищата например затруднява бързото „разтоварване на гондолите със зърно и тяхното транспортиране извън града„. Този фактор оказва отрицателно влияние върху ефективността на морския транспорт и търговията.

Черно море “вече не привлича кораби със същата интензивност“. Военният риск е повишил застрахователните премии за корабите, което прави региона по-малко атрактивен. Намаленото желание на корабособствениците да си сътрудничат с Русия допълнително намалява интереса към Черно море. Също така, Турция увеличи таксите за преминаване през турските проливи, което допълнително отразява морския транспорт в региона..

И все пак, има позитиви в морския сектор на България. Проучванията и добивът на нефт и газ в българската акватория на Черно море предоставят възможност за икономически растеж.

Неотдавна беше разкрита информация за големи находища на газ в българския шелф, които могат да удовлетворят енергийните нужди на страната за десетилетия напред. Това също така може да създаде възможности за износ на газ.

Информацията, събрана от проучванията, предоставя сериозни основания за вяра в наличието на залежи в изключителната икономическа зона на България. Планира се ново проучване, но точната дата за изпълнение се отлага поради сложната обстановка в

В заключение, българският морски сектор се изправя пред редица предизвикателства и възможности. Инфраструктурните проблеми и геополитическата обстановка изискват от индустрията и държавата да намерят съвместни решения за подобряване на морската търговия и икономическия растеж.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50