Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Биляна Траянова: На Мадагаскар лемурите общуват с целувки

В топлите води на Индийския океан, освен туристически скучноватите Малдиви, Сейшели, Мавриций и Занзибар, се къпе и още един остров – Мадагаскар. Със своите близо 590 хиляди квадратни километра той е на четвърто място по големина в света, но държи палмата на първенството по брой ендемични, уникални само за неговата територия, представители на флората и фауната. 

Преди сто милиона години Мозамбикският проток е откъснал Мадагаскар от Африка и така имаме възможност и днес да видим с очите си как е изглеждала природата, преди в нейното развитие да се е намесил човекът. 

Биляна Траянова от "Без багаж" се върна неотдавна от екзотичния остров и аз тутакси я поканих да сподели приключенията си. Който е гледал предаванията ѝ, знае, че нейният екип хич не си пада по лъскави курорти и предпочита компанията на дивите племена.

Този път Биляна Траянова и съпругът ѝ Валери Белчински са взели на пътешествието и 13-годишната им дъщеря Ангелина Рада, която (повлияна от анимационния филм) запитала къде са пингвините на Мадагаскар.

Тримата са избродили екзотичното кътче, известно с безброй прозвища. Той е "Островът на ванилията" – ароматното растение там има почти свещен статут, защото за местните е основен поминък. Мадагаскар е и “Червеният остров” – заради специфичния цвят на почвата, който напомня доматена супа. "Островът на баобабите" – дърветата са един от символите тази страна. 

Между градовете Морондава и Белони-Цирибиина можете да видите уникалната и добре известна алея на баобабите, всеки от които е на повече от 1000 години. Не е възможно да се определи възрастта на тези дървета без радиовъглероден анализ, защото нямат годишни пръстени.

Наричат Мадагаскар и "Островът на лемурите". На него живеят над 100 вида лемури, като някои от тях не се срещат никъде другаде по света. Името им идва от дух на латински, защото повечето са активни през нощта. За жалост, според Биляна Траянова, доста от ендемичните животински видове изчезват заради изсичането на горите.

Тя крои планове да се върне в Мадагаскар, защото колкото и да обикаляш острова, времето за толкова различно и богато на растителни и животински видове място не стига. Научила е от местния си гид дори как лемурите разговорят помежду си. В любовния период със звуци, подобни на целувки.

Сигурна съм, че благодарение на Биляна Траянова много от нас добавиха още един остров в списъка с мечтаните кътчета за посещение. При нея разказът е с продължение, и с епизодите на "Без багаж", и със следващото пътуване до Мадагаскар.

Снимки – Ангелина Рада Белчинска, "Без багаж"
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20

Капчиците любов на Таня Танасова

Тя е родена в Молдова, в българското село Валя Пержей. Преди близо 30 години решава да поеме обратния път към прародината заедно със семейството си. С всички неизвестни, изпитания, болка и щастие от преживяването на една лелеяна от поколения мечта – да е на българска земя, под българското слънце, сред българска реч и хора – колкото близки, толкова и..

публикувано на 30.11.23 в 08:10

В Куба е най-голямата сладкарница за сладолед в света

В предишно издание на "Покана за пътуване" в захлас слушахме архитект Илия Миладинов, който ни разказа за Куба – страната, в която живее повече от половин век с кратки прекъсвания. Ще припомня, че той е съавтор на паметника на Христо Ботев в Хавана, заедно с кубинския скулптор Карлос Рохас. Днес нашият разговор продължава с любопитни подробности..

публикувано на 29.11.23 в 09:31
Акад. Чавдар Славов

Мовембър или време за мъже…

Тематичен разговор с акад. Чавдар Славов, ръководител на Клиниката по урология и андрология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". В диалога с известния лекар и учен поставихме акцент върху познати проблеми: уголемената простата (ДПХ), онкологичните диагнози в урологията, симптоматиката, анамнезата и лечението. Мъжете трябва да бъдат не само информирани,..

публикувано на 29.11.23 в 08:23