Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

Как психоаналитикът слуша литературен текст

Вера Мутафчиева
Снимка: veramutafchieva.net

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите преживявания, но и премеждията през които минава семейството ѝ, както и историческите събития, на които е свидетелка. "Татко Петко, ти нищо не работиш, само четеш, пишеш и пушиш", казва авторката на баща си (Впрочем, баща ѝ чете и когато се храни на масата или върви по улицата). По-късно, със себеирония тя ще разбере бащините занимания, защото и нея ще сполети същото: половин век да вади хляба си като чете, пише и пуши.

"Двурогото чело, стиснати устни, и нещо бабаитско в позата. Характерец!" - описва себе си авторката и споделя, че съумява да преживее немалкото премеждия, които животът ѝ поднася с "ведър темерутлук", избирайки за себе си жанра на трагикомедията.

проф. Орлин Тодоров
Ранните детски впечатления, отработването на травмите, педагогическите похвати на времето са тема на презентацията на психотерапевта проф. Орлин Тодоров "Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост".

Откъсите от "Бивалици", прочетени от актьора Веселин Ранков, както презентацията на проф. Тодоров са любезно предоставени от екипа на "1002 продукции", студио за производство на аудиосъдържание.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05