Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоталитаризмът и българския чадър

Снимка: БГНЕС

Преди 45 години на 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон срещу българския писател дисидент Георги Марков е извършено покушение. Той издъхва на 11 септември, а  убийството му предизвиква много широк обществен резонанс по света и става известно като българския чадър. Извършената аутопсия показва, че на мястото на убождането е намерена сачма с диаметър 1.70 mm, изработена от сплав 90% платина и 10%  иридий. В сърцевината на сачмата има кухина с обем 0.2 mg, която комуникира с повърхността посредством два канала с диаметър 0.35 mm, пробити под ъгъл 90 градуса.

Авторът на "Задочни репортажи за България" е един от върховете на българската публицистика редом със "Записките" на Захари Стоянов и със "Строителите" на Симеон Радев, както и на забележителна белетристика и драматургия.

Все по важно е да се връщаме към това какво представляват тоталитарните системи и тоталитарните държави. Какво не бива да се забравя в ефира на "Нашият ден" коментира историкът Александър Стоянов. 

"Най-важното нещо, което не бива да се забравя, което трябва да се помни в такива време в които се ражда тоталитаризмът е, че той много често е възприеман от хората като необходимото зло за справянето с някаква криза", казва историкът.

Той коментира, че всяка тоталитарна идеология отрича индивидуалността. Тоталитаризмът е построен на концепцията, че благото на обществото е по-важно от индивидуалното благо. И че индивидуалното благо, трябва да бъде жертвано в името на общото благо. Това означава, че никой няма да право да преследва собствените си интереси и цели в една тоталитарна система.

Защо комунизмът реално забранява рок музиката при положение, че тя е създадена от същата социална прослойка, която създава комунизма, това е работническата класа?

Тоталитарните системи не допускат проява на личността, те не могат да допуснат да им бъде доказано, че личността може да стои над обществото. Тези системи, унищожават бъдещето не само на личностите си, но и на завладените от тях общества. Тези системи се градят от безлични хора в личен план, посочва Александър Стоянов.

Той допълва, че когато изведнъж срещу тях застане една личност, която няма нужда от помощ, от патерици на подобни хора. Която може сама да застава зад себе си и да отстоява своите идеали. Тогава те виждат в тази личност своята собствена анатема Те виждат онова, което винаги са мечтали да бъдат, но никога не могат да бъдат. Просто защото собствените им същности са кухи и празни. Естествено в своя гняв те се стремят да унищожат това нещо, което може много лесно и много просто да покаже, че те са в грешка , а личността е права.

Тоталитарната система в държави като Китай, Виетнам и Северна Корея продължава да съществува. Има я и в Русия, макар че тя е една по-хибридна и по-авторитарна форма.

"Младите носталгици по комунизма са рожба на старите носталгици по комунизма, които са техни баби и дядовци", твърди той.

В заключение Александър Стоянов подчертава, че задължително е за всеки българин да е прочел "Задочни репортажи за България". Те трябва да задължително да присъстват в учебната програма в българските училища на гимназиален етап. Фактът, че не е така е ясно доказателство за интересите на хората, които пишат тези учебници.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13