Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Боряна Делийска, нефролог:

За деликатния и дипломатичен характер на бъбреците

За пътешествията и акварелите като бягство от динамичното ежедневие на лекаря

Снимка: БНР

"Голяма част от бъбречните болести, които са сериозни не болят. Бъбреците са два тихи органа, които си вършат работата и страдат мълчаливо".

Това казва в интервю за БНР проф. д-р Боряна Делийска, дългогодишен ръководител на Клиниката по нефрология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Ако има някаква симптоматика, човек търси лекар, а така няма нищо и болният не знае, че има напреднала бъбречна недостатъчност. Болки в бъбреците се появяват при бъбречнокаменна болест, при възпаление на бъбреците. Диабетът и хипертонията бавно ядат бъбрека без да има никаква клинична проява. При имунни и автоимунни заболявания, както и нефрити могат да се появят отоци. 

През последните 15 години се говори за високите стойности на пикочна киселина като сигнал за увредени бъбреци без дори да има клинични прояви.

"Говорим за повишена пикочна киселина преди да се развие увреждането на ставата, да се появи болка, подуване и зачервяване ,за да се прояви подаграта", пояснява нефрологът.

Тя допълва, че хранителният режим при високи стойности на пикочна киселина изисква поне два пъти седмично да не се яде месо и морски дарове. Не се препоръчват и прясно изцедените сокове, защото са богати на фруктоза. Подходящи храни са мляко и млечни продукти, защото те имат способността да намалят стойностите на пикочната киселина.

"Важно е да слушаме организма, ако сме жадни организмът дава сигнал и ние пием вода. Ако ние си доставяме течности по друг начин не само с водата, организмът няма да даде сигнала", посочва проф. Делийска.

В допълнение проф. Делийска посочва, че повечето от новите медикаменти за захарен диабет тип-2 са устроени по следния начин - остатъчната захар се изхвърля през урината. Тази голяма нова група анти диабетични препарати пази и бъбреците, защото те намаляват теглото, намаляват глюкозата, намаляват пикочната киселина, намаляват кръвното налягане както и сърдечно-съдовия риск. През последните години се оказа, че те пазят бъбреците, дори и при недиабетици.

"Ние имаме разрешение от здравната каса за нефролозите, когато пациентът не е диабетик, но има хронично бъбречно заболяване имаме право да изпишем това лекарство", твърди тя.

Стареенето на тялото и органите, хранителният и двигателният режим на възрастния човек, задължителните изследвания на креатинин, пикочна киселина, кръвна захар и други специфични фактори, са особено важни за едно добро бъбречно здраве за всеки пациент.

Проф. д-р Боряна Делийска пътува и пише за видяното, а някои от посетените от нея места се превръщат и в акварели. Автор е на книгата "За крокодилите в Непал и зелените хълмове на Хималаите".

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преображение Господне

За да ги крепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи и Спасител, като ги отдалечава от помисли, Христос се явява на трима от Своите ученици в небесна слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър, Йоан и Яков. След като ги завежда на планината Тавор, Синът Божи се преобразява пред тях, като лицето му светва като слънце, а дрехите му..

публикувано на 04.08.24 в 09:15

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване.  "Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за..

публикувано на 03.08.24 в 12:04

В Дуванлии – селото на тракийските могили

Дуванлии е село в Горнотракийската низина и в него живеят 565 души. То се намира в община Калояново и е на 24 километра от областния град Пловдив. Край селото е открит един от най-важните тракийски некрополи. Той се състои от над 50 могили – от V век пр. Хр. до Римската епоха. Изследван е през 1926-1929 година под ръководството на професор Богдан Филов...

публикувано на 03.08.24 в 08:45

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33