Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

Снимка: abv-alternativa.bg

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак.

"Червените ескадрони" изчерпват ли Смирненски обаче, или става дума и за един от най-значимите поети-символисти на България? Освен Смирненски, то и Гео Милев, и Фани Попова-Мутафова, и Вапцаров, и много други са ключ за проникване в новата ни история.

Говорим за Смирненски, но и за други български и световни писатели с професор Цветан Ракьовски, шеф на катедра "Литература" в ЮЗУ "Неофит Рилски", с Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, с д-р Елена Алекова, главен уредник на музей "Христо Смирненски", с литературния историк Катя Кузмова-Зографова.

Цветан Ракьовски отбелязва лекотата, с която твори Смирненски, и цитира, без да е съгласен с това, Георги Бакалов, според когото Смирненски е новият Ботев. Атанас Капралов говори за възстановяването на Музея на Смирненски в София, и за съхраняването на литературната памет като част от историческата. Елена Алекова разказва за детството на Смирненски в Кукуш и за ранното разцъфтяване на таланта му, а Катя Кузмова-Зографова прави паралел между Смирненски и Гео Милев, както и между Смирненски и световни имена като Лорка, Езра Паунд, Кнут Хамсун и други.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България застава на квантовата карта на света

Доскоро за квантовите технологии се говореше по-скоро хипотетично и като на нещо от бъдещето, но квантовата революция е на прага ни и имаме шанс да не сме в догонваща позиция. Център за квантови технологии ще бъде изграден към Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", неговата амбиция е да създава научна продукция не само в рамките на..

публикувано на 10.12.23 в 12:25

С Мисис България 2019 до Ванкувър, Чили и Панама

В "Покана за пътуване" гостува Марина Цветанова, модел, бизнесдама, носителка на титлата Мисис България 2019. Завършила е журналистика със специалност телевизия. Запален пътешественик е и освен желанието да види нови страни, участието ѝ в кастинги за модни събития я разхожда по света. Тя неотдавна се завърна от Канада, но "нейната" част от света е..

публикувано на 10.12.23 в 11:10

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята. Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в..

публикувано на 08.12.23 в 16:30
Анна Мария и Георги Еленков

За децата в конфликт със закона

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления. За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите..

публикувано на 08.12.23 в 15:05

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли..

публикувано на 07.12.23 в 09:15