Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забулен в Облаците", когато дигиталното срещне традиционното в изкуството

4
Снимка: Личен архив

До 28 септември галерия "Слон" в София представя изложбата "Забулен в облаците" на художника и графичен дизайнер Давит Карапетян. Изложбата предоставя уникален поглед върху съчетанието между традиционните изкуствени техники и цифровата изкуствена реалност, като провокира зрителите да размислят за връзката между тях.

Със своята работа Давит Карапетян търси отговор на въпроса дали дигиталните техники могат да се съчетаят успешно с традиционните инструменти като четки, бои и платна. Този проект е продукт на няколкогодишния му изследователски процес и е първата му изложба в София, на която представя своите визуални експерименти.

Създавайки своите творби, артистът използва разнообразни инструменти, включително моливи, акрилни бои, пастели, фотографии, дигитални колажи и 3D генерирани изображения. Идеята зад проекта е да се използват всички тези елементи по такъв начин, че да се създаде диалог между тях, предизвиквайки интересни визуални комбинации и интерпретации.


В интервю за предаването "Нашият ден" Давит Карапетян споделя своята мотивация.

"Това беше моя цел за нещата, които към представил, да видя как традиционното може да си говори добре с дигиталното. Голяма част от вдъхновението ми е природата и как да я пресъздам по нов начин. Преживяното в моя личен живот е нещо, което не отделям от това, което творя. Друга тема са човешките символи на наши емоционални състояния. Използвах фотографии на скали, които съм правил в България", казва той. 

Изложбата "Забулен в облаците" е отворена за посещение в галерия "Слон" до 28 септември от 17:00 до 19:00 часа. Този изкуствен диалог между традицията и модерната технология предоставя възможност на зрителите да се потопят в свят, където изкуството преодолява границите на времето и пространството.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23