Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забулен в Облаците", когато дигиталното срещне традиционното в изкуството

4
Снимка: Личен архив

До 28 септември галерия "Слон" в София представя изложбата "Забулен в облаците" на художника и графичен дизайнер Давит Карапетян. Изложбата предоставя уникален поглед върху съчетанието между традиционните изкуствени техники и цифровата изкуствена реалност, като провокира зрителите да размислят за връзката между тях.

Със своята работа Давит Карапетян търси отговор на въпроса дали дигиталните техники могат да се съчетаят успешно с традиционните инструменти като четки, бои и платна. Този проект е продукт на няколкогодишния му изследователски процес и е първата му изложба в София, на която представя своите визуални експерименти.

Създавайки своите творби, артистът използва разнообразни инструменти, включително моливи, акрилни бои, пастели, фотографии, дигитални колажи и 3D генерирани изображения. Идеята зад проекта е да се използват всички тези елементи по такъв начин, че да се създаде диалог между тях, предизвиквайки интересни визуални комбинации и интерпретации.


В интервю за предаването "Нашият ден" Давит Карапетян споделя своята мотивация.

"Това беше моя цел за нещата, които към представил, да видя как традиционното може да си говори добре с дигиталното. Голяма част от вдъхновението ми е природата и как да я пресъздам по нов начин. Преживяното в моя личен живот е нещо, което не отделям от това, което творя. Друга тема са човешките символи на наши емоционални състояния. Използвах фотографии на скали, които съм правил в България", казва той. 

Изложбата "Забулен в облаците" е отворена за посещение в галерия "Слон" до 28 септември от 17:00 до 19:00 часа. Този изкуствен диалог между традицията и модерната технология предоставя възможност на зрителите да се потопят в свят, където изкуството преодолява границите на времето и пространството.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25