Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Георгиев Рей обединява американски експресионизъм и европейски сюрреализъм

След "Анатомия на енигмата" художникът Петър Георгиев Рей, който от години живее в Канада, ни показва живописни платна в поредната си изложба у нас "Обединяване на противоположностите", която може да се види в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към Министъра на външните работи до 29 септември. Куратор е проф. Аксиния Джурова.

Според американския критик Кенуърт Мофет в оригиналния си стил на рисуване той обединява американския абстрактен експресионизъм с европейския сюрреализъм, откъдето идва и наименованието на изложбата. Тъмните фонове и акцентите, които се получават от отразената светлина, придават на картините на Петър Георгиев Рей една загадъчност. 

В платната му отсъства фигуративният разказ, а темите, които го вълнуват, са общочовешки, свързани с космическата енергия на вселената и сътворението. Мистериозните му картини излъчват особена светлина и положителна енергия. Петър Георгиев Рей не тълкува видимостта на времето, а неговите скрити загадъчни процеси в картините си, които ни връщат към времето на барока.

На 20 септември художникът открива още една изложба "Раждането на пеперудата" в Пловдив. 

Чуйте интервюто с Петър Георгиев Рей за двете изложби.

Петър Георгиев Рей е завършил Висшия институт за театрално изкуство в София, а от 1991 г. живее в Монреал. Автор е на стихосбирката "Гвоздеи кръстни", на пиесата "Светлината, която мами" и на романите "Мислителят или насаме с един живял", "Пътят" и "Планината". През 2000 г. започва да рисува, оттогава е участвал в повече от 50 самостоятелни и групови изложби в Канада, САЩ, Франция и България.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с графични творби на проф. Иван Димов в София

Специализираната столична галерия "Графикарт" показва нова самостоятелна изложба "Графика" на големия български художник проф. Иван Димов от 28 февруари до 31 март 2024 година. Експозицията включва близо 50 от най-добрите графични творби на автора, ненадминат майстор на акватинтата. Проф. Димов е един от най-талантливите и значими български..

публикувано на 28.02.24 в 17:44
Калин Николов, Явор Гърдев, Василена Винченцо-Коломоец, Васил Дуев-Тайг и Никола Тороманов

Явор Гърдев и интерпретациите на Шекспир

Малък си, колкото да се побереш в скута на майка си, а си цял един свят. Растеш с любопитство, недосегаем си, какъвто занапред никога няма да бъдеш. Безкрайно зависим от по-големите, но още дори не разбираш какво означава това. Малък си, но си може би най-големият човек, който можеш да бъдеш. Все още не си обременен. Очакванията, на които се осланя..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от..

публикувано на 28.02.24 в 15:10

Пролуките на Бохумил Храбал

Третата част от трилогията на Бохумил Храбал "Сватби в къщата", "Vita Nuova" и "Пролуки" завършва авторовия разказ за живота му, след като се запознава и жени за Елишка Плевова, наречена Пипси. И в трите си книги Храбал пише от името на Пипси, което му дава възможност да бъде доста самоироничен, да доверява на читателя своите съкровени размишления и..

публикувано на 28.02.24 в 12:05
Художникът Васил Стоилов, еп. 4

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението...

публикувано на 28.02.24 в 11:29