Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Атанасова: Не видях разруха. Животът в градовете на Украйна продължава

| обновено на 29.09.23 в 14:11
Площад "Независимост" в Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната, която в момента разкъсва сърцата и душите на хората в Украйна, е тежка и жестока. Но в сянката на конфликта, който често асоциираме с разруха и страх, има истории за надежда и солидарност. Журналистът от БНР, Николета Атанасова, разказва за своето посещение в Украйна в предаването "Нашият ден" и споделя впечатленията си от страната и хората там.

По нейните думи голяма част от тежестта на войната в Украйна се носи на плещите на доброволците и неправителствените организации. Скоро след пристигането си в Украйна, Николета Атанасова забелязва нещо, което може би не би очаквала - животът във всички украински градове продължава обичайно. Въпреки конфликта, хората там се стремят да водят нормален живот и да се справят с предизвикателствата на ежедневието.

Една от неправителствените организации, с които журналистът Николета Атанасова се запознава по време на своето пътуване, е "Ветерански Простор". Тази организация, базирана в град Виница, работи с ветерани от войната, които често са млади мъже на възраст между 22 и 23 години. Техният подход включва физическа рехабилитация, психологическа подкрепа и групова терапия.

"Ветерански Простор" разполага с кабинет за физическа рехабилитация, където ветераните могат да получават масажи, лечебна физкултура и дихателни упражнения. Физическият рехабилитатор работи с тях не само в кабинета, но и на място при тези, които не могат да се движат лесно. Има също и специалисти по психология, които предоставят подкрепа както на индивидуално, така и на групово ниво.

Освен това, организацията работи и за подобряване на местните условия. Например събират средства и материали, за да предоставят хуманитарна помощ във формата на многофункционални легла, дюшеци и медицински препарати. Тази помощ стига до различни болници, където се грижат за ранените войници и лица в реанимационни отделения.

С други думи, организациите като "Ветерански Простор" се опитват да съчетаят физическа, психологическа и социална подкрепа за ветераните и техните семейства, които се борят с последиците от войната.

Има и други организации, като благотворителната фондация "Виница – комфортен и безопасен град", която също се стреми да помага на хората в Украйна. Те събират средства и ресурси за изграждане на противотанкови съоръжения и предоставят хуманитарна помощ.

Но най-важното е, че тези организации показват, че в моменти на криза и беда, хората могат да се обединят и да помогнат на тези, които се нуждаят. Изглежда, че надеждата и солидарността все още са живи и добрите хора продължават да дават най-доброто от себе си, дори в условия на война.

Повече за това с кого се срещна в Украйна Николета Атанасова – чуйте от разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15