Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николета Атанасова: Не видях разруха. Животът в градовете на Украйна продължава

| обновено на 29.09.23 в 14:11
Площад "Независимост" в Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната, която в момента разкъсва сърцата и душите на хората в Украйна, е тежка и жестока. Но в сянката на конфликта, който често асоциираме с разруха и страх, има истории за надежда и солидарност. Журналистът от БНР, Николета Атанасова, разказва за своето посещение в Украйна в предаването "Нашият ден" и споделя впечатленията си от страната и хората там.

По нейните думи голяма част от тежестта на войната в Украйна се носи на плещите на доброволците и неправителствените организации. Скоро след пристигането си в Украйна, Николета Атанасова забелязва нещо, което може би не би очаквала - животът във всички украински градове продължава обичайно. Въпреки конфликта, хората там се стремят да водят нормален живот и да се справят с предизвикателствата на ежедневието.

Една от неправителствените организации, с които журналистът Николета Атанасова се запознава по време на своето пътуване, е "Ветерански Простор". Тази организация, базирана в град Виница, работи с ветерани от войната, които често са млади мъже на възраст между 22 и 23 години. Техният подход включва физическа рехабилитация, психологическа подкрепа и групова терапия.

"Ветерански Простор" разполага с кабинет за физическа рехабилитация, където ветераните могат да получават масажи, лечебна физкултура и дихателни упражнения. Физическият рехабилитатор работи с тях не само в кабинета, но и на място при тези, които не могат да се движат лесно. Има също и специалисти по психология, които предоставят подкрепа както на индивидуално, така и на групово ниво.

Освен това, организацията работи и за подобряване на местните условия. Например събират средства и материали, за да предоставят хуманитарна помощ във формата на многофункционални легла, дюшеци и медицински препарати. Тази помощ стига до различни болници, където се грижат за ранените войници и лица в реанимационни отделения.

С други думи, организациите като "Ветерански Простор" се опитват да съчетаят физическа, психологическа и социална подкрепа за ветераните и техните семейства, които се борят с последиците от войната.

Има и други организации, като благотворителната фондация "Виница – комфортен и безопасен град", която също се стреми да помага на хората в Украйна. Те събират средства и ресурси за изграждане на противотанкови съоръжения и предоставят хуманитарна помощ.

Но най-важното е, че тези организации показват, че в моменти на криза и беда, хората могат да се обединят и да помогнат на тези, които се нуждаят. Изглежда, че надеждата и солидарността все още са живи и добрите хора продължават да дават най-доброто от себе си, дори в условия на война.

Повече за това с кого се срещна в Украйна Николета Атанасова – чуйте от разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Русинова

Зорница Русинова: ИСС беше една от първите стъпки за демократизация на обществото

България е първата страна от т.нар. “нови страни членки в ЕС“, която създава свой Икономически и социален съвет (ИСС). Той е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации. Преди 20 години, на 10 декември, е било първото заседание на Съвета, сподели в интервю за БНР Зорница Русинова, неговият..

публикувано на 28.11.23 в 11:43

Докъде стигна инициативата за строеж на български православен храм в Лондон?

Световният ден на състраданието, който се отбелязва на 28 януари, се превърна в повод за размисли и инициативи по цял свят. Този ден е посветен на идеите за мир, любов и разбирателство, вдъхновявайки хората да се обединят в доброто и да подкрепят благотворителни инициативи. Една от тези инициативи се осъществява в Обединеното Кралство, където..

обновено на 28.11.23 в 11:00

Тракторист от Попово попадна на запазен римски гроб

В един обикновен ден, когато тракторист от Попово започва да оре нива, никой не си представя на какво открития ще се натъкне ралото на трактора.  Този момент би могъл да се нарече епизод от живота, в който археологическият сезон в региона не успя да приключи поради ново и вълнуващо открие. Археолозите бързо се включват в проучването на..

обновено на 28.11.23 в 09:19

Книга разказва за земната градина на Света Богородица

Книгата "Света гора – Атон. География на духовността. Фотопис на един географ“ представя над 600 фотографии от най-свещеното място за православния свят. Автор е проф. д-р Румен Пенин, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и член на Българското географско дружество. В продължение на дълги..

публикувано на 27.11.23 в 12:40

Празнично пазаруване и пътуване – за какво да бъдем бдителни?

Коледното и Новогодишното пазаруване, както и пътуванията в този период от годината, представляват предизвикателства за потребителите. Соня Спасова, директор от Европейския потребителски център, споделя някои важни съвети и препоръки, които могат да помогнат на хората да се справят по-лесно с тази задача. Соня Спасова изтъква, че основните..

обновено на 27.11.23 в 11:05