Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

Казусът с Руската църква

Руската църква
Снимка: Ани Петрова

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура. В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени от група народни представители от 49-ото НС, както и гражданско сдружение. 

Възложена е проверка на ДАНС. Трябва да се установят фактите и обстоятелствата около собствеността и правото на ползване както на земята, като терен, така и на сградата на православния храм. Естествено, ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква. Също ще бъде изискано становище от Дирекцията по вероизповеданията на МС. 

Ще бъдат снети обяснения от лица, които могат да изложат факти и обстоятелства, които интересуват самата проверка.

Дългогодишният консултант на "Законът и Темида" адв. Захари Генов коментира този казус.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.