Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Биолчев: Нивото на СУ е близо до европейските стандарти

Снимка: БГНЕС

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 135 години от създаването си. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета. Традиционно този ден се отбелязва с празнично шествие, което започва в 10.00 часа от Ректората на Софийския университет и преминава през някои от най-знаковите места в столицата.

Шествието завършва пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където участниците поднасят цветя и венци пред паметниците на св. Климент Охридски, както и пред дарителите на университета – Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

Празничният ден продължава и във вторник в зала "България". В 18.00 часа ще се състои концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров. 

Един от бившите ректори на Софийския университет проф. Боян Биолчев сподели някои от мислите си по повод отбелязването на 135 години от създаването на Софийския университет.

"Началото на учебната година е като някакъв прощъпулник в знанието, в което ти чувстваш себе си в една общност, която те разбира и ще продължи да те разбира", казва той.

На въпроса "трудно ли е да си ректор", той отговори така:

"Ако е трудно, не се наемаш. Правил съм много трудни неща в живота си, не защото са трудни, а защото знам, че трябва да ги направя. Има едно усещане, че можеш да свършиш нещо свястно.

Политическият живот не се отразява по-различно, тъй като политиката никога не се е отнасяла със съответното уважение и рефлекс на уважение към висшите училища на България. Изобщо не съм се интересувал от политиката, винаги съм бил в състояние на тежък диалог, затова и понякога съм успявал, а понякога – не", посочва още той.

Според него нивото на университета е близко до европейските стандарти. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От иновация към деновация: Тъмната страна на технологичния прогрес

Леона Асланова, автор на книгата "Иновация и деновация", разглежда феномена на деновацията като ключов елемент в разбирането на днешната икономическа ситуация в България. В предаването "Време за наука" по програма Христо Ботев, Асланова представи своята гледна точка за това как ниското ниво на знания и умишленото вземане на погрешни системни решения..

публикувано на 24.09.24 в 10:58

Академичното предприемачество у нас, или как се изгражда хъб за иновации и бизнес

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" бе обсъдено бъдещето на академичното предприемачество в България и възможностите за изграждане на национален хъб, който да свърже университетите и бизнеса. В студиото бяха поканени г-жа Светлана Димитрова, ръководител на проекти към научно-изследователския сектор на Софийския университет, и..

обновено на 24.09.24 в 10:08
Кремена Стефанова

Теория и практика на фермерския пазар

Кремена Стефанова е жена с кауза, или, по-право, с няколко каузи, най-съществената от които напоследък е фермерският пазар в Стара Загора – събитие, което въпреки сравнително краткото си съществуване е вече утвърдено, посещавано, както от производителите, така и от потребителите. Събитие, което, на първо място и най-вече, е очаквано с нетърпение...

публикувано на 24.09.24 в 09:40

Как България се включи в Световната молитва за мир?

Преди няколко дни България стана част от глобалната инициатива "Обща молитва за мир", която събра съмишленици от цял свят в общ стремеж към мир и благоденствие. На 21 септември йога студия от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и Габрово се включиха в международната инициатива за първи път. Събитието привлече участници от различни социални слоеве..

публикувано на 24.09.24 в 09:00

Рок звездата Адриан Ванденберг със зрелищно шоу в София

Адриан Ванденберг е златокосият китарист, заменил навремето Джон Сайкс в "Уайтснейк"!  Той е най-големият аксмен, който Нидерландия даде на света след гениалния Еди ван Хален. Аджи e в светлината на прожекторите със своята едноименна формация, но с нови лица в нея, за своя пети студиен албум "Sin". На 27 септември 2024 г., нидерландският китарен..

публикувано на 23.09.24 в 09:29