Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да живееш с Алцхаймер. А сега накъде?

Снимка: alzheimer-bg.org

По повод 20-годишнината от създаването си гражданско сдружение "Алцхаймер България" събира на днешния 6 октомври експерти по широк кръг въпроси, свързани с това състояние и други, сходни на него, заболявания.

За мнозина болестта звучи като нещо страшно и далечно, но за Иван Карагьозов, диагностициран с Алцхаймер, това е всекидневие. "Боря се и не търся съжаление, а съчувствие и разбиране. Имам своите страхове, но и своите надежди", казва той.

В ефира на "Нашият ден" той сподели следното:

"Алцхаймер е болест, която необратимо поразява мозъка и го разрушава. Искам разбиране и съчувствие не само за мен, но и за всички, страдащи от болестта. Никой не е застрахован!

Моят ден започва със самообслужване, гимнастика и домашни грижи. Включвам и разходки, обеден сън, каране на колело и плуване. Трудно ми е без колата ми и пътуванията. Посвещавам повече време на занимания, които стимулират мозъка ми да работи активно. Стремя се към здравословен начин на живот и максимална умствена активност", разказа Карагьозов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25