Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 октомври – Международен ден за изкореняване на бедността

Добромир Иванов, BESCO: 1,7 млн. са хората, които генерират парите в държавата

| обновено на 17.10.23 в 10:36
Снимка: Pixabay

Международният ден за изкореняване на бедността, обявен на 17 октомври, е един важен ден в глобалния календар, който ни напомня за неотложната необходимост да се борим с проблема на бедността и нищетата в света. Този ден се отбелязва от 1993 година по решение на Организацията на обединените нации (ООН), като основната му цел е да информира и вдъхновява хората да предприемат действия за изкореняване на бедността на глобално ниво.

Бедността е сериозен социален проблем, който засяга милиони хора по света, особено в развиващите се страни и тези, които се изправят пред неблагоприятни природни, климатични и политически условия. В тези държави икономическият растеж и достъпът до възможности за устойчиво икономическо развитие често са ограничени. Затова е от съществено значение да се предприемат усилия за подобряване на ситуацията и създаване на условия за хората да живеят по-достойно и с по-голямо благосъстояние.

Според анализ на Световната банка България се нуждае от нови политики и реформи, които да насърчават икономическия растеж и да помогнат на страната да достигне средните нива на доходи в Европейския съюз в следващите 15 години. Този процес изисква отстраняване на институционални и управленски слабости, както и създаване на условия за честна конкуренция и повишаване на ефективността на фирмите и частния сектор.

Международният ден за изкореняване на бедността ни напомня, че борбата с бедността е обща отговорност и изисква сътрудничество на международно ниво, както и ангажираност от страна на правителства, бизнес сектора и гражданското общество. Само чрез обединени усилия можем да постигнем напредък в борбата с бедността и да създадем по-добра икономическа перспектива за всички хора по света.

В ефира на "Нашият ден" изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация – BESCO, Добромир Иванов, сподели ценни мнения и идеи относно текущото състояние на икономиката и начините за подобрение на благосъстоянието в България.

По думите му в момента в страната работят около 1,7 млн. души в частния сектор, които играят ключова роля в икономиката. "Тези 1,7 млн. са хората, които генерират парите в държавата", казва той.

Според него за постигане на по-голямо благосъстояние страната трябва да продължи да се развива, особено извън столицата.

В интервюто той представя трите сценария, които Световната банка представя за развитие на България и предлага кардинални промени в начина, по който се насърчават инвестициите и държавната помощ. Една от важните насоки, който той дава в разговора, е насочване на фокуса върху високотехнологичните компании и региони извън столицата София.

"Това, с което другите държави ни водят, е т.нар. "държавна помощ". Много е важно да се знае на кой точно държавата ще дава пари. Европа ни казва, че извън развитите региони в България това е само югозападния на София, можем до 50-60% да даваме държавна помощ. Това означава, че трябва фокусът да бъде извън София, и второ, че това трябва да е към компании, които са високотехнологични", посочва той.

Според него образованието също играе ключова роля за повишаване на благосъстоянието на обществото и трябва да се направят промени в образователната система.

След този интересен разговор става ясно, че изкарването на страната на по-високо икономическо ниво изисква съвместни усилия и реформи в различни сфери на обществото. Международният ден за изкореняване на бедността е напомняне, че борбата с бедността е задача, която изисква активна ангажираност от страна на всички.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10