Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти от "Грийнпийс" написаха "Престъпление" на сграда на въглищната електроцентрала в Димитровград

"Грийнпийс" - България настоява МОСВ да отнеме разрешителното на топлоцентралата в Димитровград и да бъде защитено правото на хората в града и региона да дишат чист въздух.

В ранните часове на 16 октомври активисти на "Грийнпийс" – България се изкачиха до 50 м височина, за да заявят, че престъпленията срещу хората и природата в региона трябва да спрат незабавно. С бяла боя беше изписан надписът "CRIME" (престъпление) върху стената на неработеща охладителна кула на топлоцентралата в Димитровград.

Със зрелищната акция се протестира срещу системните злоупотреби на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Към участниците от България в акцията се присъединиха активисти от Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния, за да защитят правото на чист въздух и безопасна околна среда за всички.

ТЕЦ "Марица" 3 е построена през 1955 г, а инсталацията, което все още функционира е от 1971 г. – това я прави една от най-старите топлоелектроцентрали в България.


ТЕЦ "Марица 3" не работеше от 2018 г, но беше извадена от студения резерв на България през 2021 г. заради поскъпването на електрическия ток по време на възстановяването на европейските икономики след Ковид пандемията. От 2021 г. централата системно обгазява Димитровград и района със серен диоксид и замърсява въздуха с фини прахови частици. Тези замърсявания са документирани от Регионалната инспекция по околна среда след многобройни сигнали на местни жители, централата на няколко пъти е спирана, но в последствие ѝ е разрешавано да работи отново. От две години в региона на Димитровград се регистрират все повече болни с хора, които имат все по-лошо качество на живот.

Със своята мощност от едва 120 MW, ТЕЦ "Марица 3" има минимален дял в националното производство на енергия, а освен това тя работи на загуба – за 2021 г. компанията е отчела 16 000 000 лв. загуби, а за 2022 те са 70 000 000 лв.


ТЕЦ "Марица 3" е разследвана от Европейската прокуратура заради измами с въглеродни емисии, ощетили европейските данъкоплатци, включително българите, с десетки милиони. Анализ на Екологично сдружение "За Земята" оценява на 75 млн. евро щетите от неплатени, но изразходвани квоти, за пет централи, сред които и димитровградската.

"ТЕЦ "Марица 3" не може да работи законно. Сградата е в толкова окаяно състояние и с много лоша поддръжка, че от всяка нейна пролука бълват неорганизирани непречистени емисии. Така заради печалбата на малцина се нарушава правото на десетки хиляди души да дишат чист въздух. Ток в България ще има дори без този ТЕЦ. Но няма да има риск за здравето на хиляди хора, няма да има щети за околната среда, няма да се забавя развитието на енергетиката и икономиката на страната" – коментира Десислава Микова – координатор на кампанията "Климат и енергия", "Грийнпийс" - България.

Чуйте какво още каза Десислава Микова в звуковите файлове:


Димитровградчани излизат на протест срещу ТЕЦ "Марица 3"

Тази неделя, 22 октомври, от 11:00 ч. гражданите от местната инициатива за чист въздух "Дишай, Димитровград" организират протестно шествие под надслов "Търпението свърши". Сборният пункт ще бъде площадът пред община Димитровград, а оттам загрижените граждани ще се насочат към крайната точка – портала на ТЕЦ "Марица 3".

Пред входа на централата те планират да връчат ултимативно писмо на нейното ръководство и да заявят, че търпението им спрямо системното замъсяване се е изчерпало. Най-малките участници в шествието също ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот под формата на рисунки.

Шествието е продължение на активната работа на "Дишай, Димитровград", чиято петиция срещу нарушенията на теца успя само за девет дни да събере онлайн 687 подписа, предимно от димитровградчани.

Преди броени дни активисти на "Грийнпийс" се изкачиха на неизправната охладителна кула на територията на ТЕЦ "Марица 3", върху която изписаха CRIME ("Престъпление")  в знак на протест срещу замърсяването на въздуха и системните нарушения от страна на централата.

Ръководството побърза да покрие надписа с българското знаме, това обаче нито спря вредните емисии, нито намали общественото недоволство.

Снимки - greenpeace.org
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18