Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на графичната живопис на Белин Мартинов

16
Снимка: Ани Петрова

"Нарисувано" се нарича изложбата на Белин Мартинов (1945 – 2001), открита в галерия "Стубел". Художникът е роден Стара Загора, завършил е "Илюстрация и оформление на книгата" при проф. Евтим Томов и проф. Петър Чуклев в НХА. За него знаят малцина – приятели, колеги, съгражданите му. Причината за това е особената му съдба, малкото му изложби и прекършения му порив по начин, по който тоталитарната власт умееше. 

Още през 1969 година той прави първата си самостоятелна изложба с графики и рисунки. През 80-те на миналия век работи активно в родния си град. Самостоятелната му изложба през 1983 г. е събитие, но е трудно приета: "Работите на Белин Мартинов не са създавани за радост на очите и още по-малко за украса". След това художникът се затваря, води отшелнически живот, като постоянно рисува и дори в един момент заковава вратата на апартамента си, за да не го безпокоят. Има само още две изложби приживе – през 1988 и 1994 г.

Белин Мартинов споделя, че рисуването е "едно мое занимание, което много рядко – на четири-пет години, търси връзка с хората…Това, което показвам, е графична живопис… Обичам бързия и рационален начин на живопис".

Писал е и стихотворения, които излизат в книгата "Колоратурна симфония" през 2015 г. Същата година е показана на "Шипка" 6, СБХ част от ретроспективната изложба в Старозагорската галерия, състояла се през 2005 година, където през 2019 г. негови приятели представят около 30 непоказвани дотогава творби в изложбата "Непознатият Белин Мартинов".

Проф. Марин Добрев казва за работите на Белин Мартинов, че са "зрим отглас на нещата от живота, на нашите делници. Адресирани до разума ни, провокират потребителското псевдоравновесие на зрителя, еснафските щампи на "улегналите" ни възприятия. А за това малцина са подготвени. Рано или късно Белин Мартинов ще намери своето запазено място като един от най-големите ни рисувачи. Защото той носи нашата съвест. И работите му изричат само по няколко думи, но те са достатъчни, за да започнем пътуване към безкрая, дори след като сме си тръгнали от залата."

Чуйте разказа кураторката на изложбата Яна Братанова

Изложбата може да бъде видяна до 10 ноември в столичната галерия "Стубел"

Снимки – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20

Роман на Людмила Калоянова за три поколения емигранти

Людмила Калоянова е поет, писател и преводач. От 1990 г. живее в САЩ, където защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Автор е на литературно-критическото изследване, което повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век. Издала е две книги с поезия –..

публикувано на 10.09.24 в 09:15
автор: Виктория Губерска-Слеймън

Градски легенди в плакат

Проектът Софианер за трета поредна година предизвиква артистите да покажат своята София. Изобразяването е чрез плакат и графичен дизайн с които творците се опитват да пресъздадат духа на града по модела на списанието "Ню Уоркер". В някой от илюстрациите има носталгия и сантимент към града, а други са изпълнени с хумор и лични преживявания. Кой..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Премиера на поетическата симфония на Роберт Леви

"Това е пълноводна литературна река с определено течение. Тя е своеобразна симфония в стихове, родена в София, на "Кристал", край Рейн, Майн, Дунав, обогатена от ерудиция и всекидневие", пише редакторът Стефан Иванов на най-новата стихосбирка "Симфония Рейн – Майн – Дунав" на Роберт Леви. Утре (10 септември) на Алеята на книгата в София, а в сряда..

публикувано на 09.09.24 в 17:40

Изложба на Юдит Рита Рабоцки

"Женска природа" се нарича изложбата на скулпторката Юдит Рита Рабоцки, която се открива на 10 септември на две места: галерия "Васка Емануилова" и Институт "Лист" - София. Ето и част от анонса за нея: "Седем тела, изработени от рециклиран материал, постепенно навлизат сред керамичните фигури от постоянната експозиция на Васка Емануилова. В..

публикувано на 09.09.24 в 16:25