Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Христо Ботев“ вярват в будителската мисия на програмата

13
Снимка: Ани Петрова

Празникът на програма "Христо Ботев“ отмина, но чувствата и емоциите на работещите в нея са постоянни. Предлагам ви размислите на тримата колеги от програмата, които на 1 ноември получиха наградите "Златния Будилник“ – награди, които Редколегията на националната програма за култура, образование и наука връчва в Деня на будителите, който е неин празник от 2002 г.

За отличията гласуват анонимно всички работещи в програмата – журналисти, музикални редактори, технически сътрудници, тази година – за 22-ри път.

Таня Димова е водещ на предаванията "Какво се случва", "Артефир" и "Кино с думи" – получи признанието на колегите си в категорията за журналистика. Таня е работила 3 години в програма "Хоризонт", а от 7 години е в програма "Христо Ботев". Самата тя се определя като мечтател.

"За мен радиото е много неща, но най-вече любов. Голяма магия е. Според мен програма "Христо Ботев" е туптящото сърце на Националното радио. Културата, изкуството, науката и образованието – това, за което ние не спираме да говорим и което най-много буди слушателя, е в основата на това, което представляваме ние хората – едни мислещи, интелигентни, надявам се, разумни и чувстващи хора. Ако културата я няма, няма как да го има, според мен, и сърцето. Затова и си мисля, че именно програма "Христо Ботев" е сърцето на радиото. Няма миг, в който да съжалявам, че съм избрала именно нея. Вярвам, че макар водещи и журналисти, ние сме преди всичко слушатели и това, което правим, е да създаваме музиката, на която слушателите ни танцуват - разбира се със съмишлениците ни -  нашите събеседници", споделя тя.

Чуйте подробности в звуковия файл. 

Руслан Беров е дългогодишен звукоинженер в програма "Христо Ботев" в екип "Ефир", излъчващ продукцията на програмата. Той е новият носител на наградата "Златният будилник" в категорията "Звукорежисура".

"Благодаря на всички колеги, които са гласували за мен, тази награда за мен е чест и изненада. Повече от 20 години съм в програма "Христо Ботев" и да работя специално в тази програма, за мен е не само удоволствие но и чест, защото тя е доста по-различна, по-специфична, програма с мисия. Тя е един спасителен лъч в цялото медийно пространство, тъй като нашето общество е залято от чалга култура и чалга философия и точно програма "Христо Ботев" е тази, която най-добре се справя с този ужасен феномен. Смятам, че всички ние, които работим в "Христо Ботев" сме будители и то в прекия смисъл на думата, защото самото съдържание на програмата е такова, че предполага точно това.

На програма "Христо Ботев" искам да пожелая да продължава да бъде такъв будител, а на тези които участват в нейното изграждане пожелавам да имат повече свобода да правят нови неща, да се дава шанс на тези, които са с повече амбиция да дават нов облик на програмата, защото аз знам такива колеги, които имат много далновидни виждания за развитието на програмата, за това съдържанието да се направи по-интересно, по-разнообразно и по-достъпно за хората и програмата да има повече слушаемост. Пожелавам и на слушателите да слушат повече програма Христо Ботев и да има защо да я слушат“, посочва той.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

Зорница Цветанова получи "Златният будилник" в категорията "Музикално оформление на немузикално предаване". Тя е музикален редактор в екип "Забавна музика". Тя е дъщеря на композитора Цветан Цветанов и пианистката Гергана Владова, и  внучка на Владимир Аврамов – основателят на цигулковата школа в България. От 5 годишна Зорница свири на пиано, в момента е част от групите "TangoCats" и "Котка, микрофон и акордеон". Брат й Орлин Цветанов и децата й Владимир, Филип и Вяра също са музиканти.

"Благодаря за наградата на всички колеги, които са гласували за мен. Много съм благодарна на колегите от екип "Забавна музика", които ме приеха и ме научиха на това как да се получават нещата. Всеки от нашия екип заслужава тази награда, а съм много се радвам, че този път аз съм избрана. Работя за предаванията "Премълчаната история", "Нашият ден", "Лабиринти на познанието", "Фото фабрика", понякога замествам колеги в "Артефир", "Какво се случва", "Аларма" и други.

Това, че съм музикант само ми помага да имам може би малко по-различен вкус, но пък и по-интересен. Обичам всички жанрове музика, не само да ги слушам, но и да ги използвам като оформление на предавания.

Чуйте повече в звуковия файл. 

Снимки – Ани Петрова
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01