Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извън кадър, но навътре в човека: Георги Златарев в "Кино с думи"

Георги Златарев

Има много повече от черно и бяло в нас, има цветове, които се преливат. За тази непрестанна вътрешна трансформация разказват персонажите, в които се превъплъщава Георги Златарев. На пръв поглед всеки един от тях е очевидното, но само защото хората често виждат другите не такива – каквито са, а такива – каквито са самите те. Никой не знае какви вътрешни битки води другият. Не е и ясно за добро ли е това, че сме толкова сложни същества, но е неоспорим факт, който трябва да приемем.

Именно за приемането говори и Георги Златарев в "Кино с думи". Докато обхожда уж киновселената – богата откъм сюжети, изразни средства, напредък в технологично отношение и необятни възможности на човешката мисъл, актьорът прави дисекция на човешкото. Идеята за щастието, което е в главата, за вечния стремеж да запазим душата чиста, за пътя към себепознанието, по който е неизбежно да не се вгледаш в себе си – това са само малка част от темите, които той засяга.

Георги Златарев в Къщата на гнева

Георги Златарев всъщност е общото между актьорите Салма Хайек, Клер Форлани, Харви Кайтел, Мира Соровино, Дейвид Аркет и Стив Бушеми и българските сериали "Дяволското гърло", "Отдел "Издирване", "Порталът" и "Лъжите в нас". Той си партнира с холивудски имена и пресъздава родни заплетени сюжети с еднаква страст и отговорност. От 5-годишен е влюбен в киното и противно на всяка логика тайнството за него продължава да се крие в процеса. Любовта не угасва, а магията е в детайлите.

Георги Златарев с екипа на филма Аромат на липа

Актьорът, който неспирно се снима у нас за чужди продукции, но замина за Щатите, за да участва в българска такава, се отдава на различни интереси – психоанализа, фотография, обиколи из страната с колело, астрономия и астрофизика, високи технологии и българска история. За последното е убеден, че трябва да се учи със самочувствие. Само така човек може да е наясно със себе си и мястото си в този свят.

А какво казва за ролята си в дебютния филм на Сиси Денкова "Аромат на липа" и за живота въобще – чуйте в звуковия файл.

Снимки – You Tube стоп кадър, theater.bg, "Аромат на липа" 

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Кучев

"Джипси ад или несподелена близост" тръгва на път

Представлението “Джипси ад или несподелена близост” тръгва на път из ромските квартали в Берковица, София, Пловдив и Сливен. Спектакълът включва автентични песни, истории и легенди от ромския фолклор и поставя важни въпроси за междукултурния диалог, за това как живеем заедно, какво ни свързва и какво ни разделя като човешки същества. Първото..

публикувано на 05.03.24 в 13:11

"Защото обичам лошото време" с премиера на София филм фест

В рамките на Международния конкурс на София филм фест на 16-и март е първата прожекция на игралния филм "Защото обичам лошото време". Той е дебют на режисьора Яна Лекарска и е един от двата български филма в конкурсната програма. В главните роли са Неда Спасова и Владимир Михайлов. Те влизат в образите на Ирина и Борис, приятели, които не са се..

публикувано на 05.03.24 в 12:30
Снимката е илюстративна

Радиоенциклопедия представя: Фолклорните области на България

"Фолклорните области на България" е новата поредица на Радиоенциклопедия по Програма "Христо Ботев", която стартира днес  и ще се излъчва всеки вторник след 16:30.   Катрин Димитрова и Лина Мачева анонсират какво са подготвили за слушателите в предстоящите четири епизода. Първият сезон на поредицата вече е запознал аудиторията със..

публикувано на 05.03.24 в 11:35
Тодор П. Тодоров

"Хагабула" – българският претендент за Европейската литературна награда

Романът "Хагабула" е българската номинация за Наградата за литература на Европейския съюз. Наградата има за цел да популяризира новите гласове на литературната сцена в Европа и да насърчи международното разпространение на избраните книги, отвъд пределите на техните националност и език. Тазгодишната церемония по обявяването на голямата награда,..

публикувано на 05.03.24 в 11:35
Снимка от учредяването

"Мечталище 2024": Защо имаме нужда от читалище днес?

Да следваш традициите, но с поглед към бъдещето. Едно ново читалище в София – учредено с любов към градския район и културата. Заря Божкова , председател на Народно читалище "Мечталище 2024",  разказва в "Нашият ден" защо и как се създава читалище в XXI век. Божкова споделя, че инициативата е на жителите на район "Лозенец" – група..

публикувано на 05.03.24 в 09:21