Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Мисия криле": Подкрепа и надежда за бежанците в България

| обновено на 09.11.23 в 13:38 | Интервю
Снимка: Дарина Григорова

На 9 ноември се отбелязва Международният ден против расизма и ксенофобията, един важен момент, който ни напомня за необходимостта да работим за толерантност и солидарност в света. Според статистиката от Министерство на вътрешните работи през 2022 година 168 378 граждани на трети страни направиха опит да влязат в България, което представлява тройно увеличение спрямо предходната година. Тази тенденция продължава и през 2023 година.

Едно от важните лица, което се изказа по повод деня, беше Райна Димитрова от Фондация "Мисия криле" в Стара Загора. Фондацията е основана през 2018 година и вече работи успешно пет години на терен, предоставяйки ценни услуги и подкрепа на бежанци и имигранти. Екипът на Фондацията, като опитни експерти в неправителствения сектор, са били и първите доброволци, които се ангажирали през 2013 година, по време на първата по-мащабна вълна бежанци в страната.

Фондация "Мисия криле" е разположена близо до един от големите бежански центрове в Харманли и предоставя различни видове подкрепа, включително психологически и правни консултации, както и хуманитарна помощ, когато тя е необходима. В последните две години те също така са разработили програма за овластяване на бежанците, която им позволява да вършат нещо полезно за собствените си общности.

Лагерът в Любимец, който е от затворен тип, представлява специфично предизвикателство. Там хората нямат право да напускат територията на центъра, но условията се оценяват от Райна Димитрова като по-добри спрямо миналите години. Фондацията работи активно в този лагер, предлагайки разнообразни занимания и дейности за бежанците.

Чуйте в звуковия файл какво предприема Фондацията в лагера в Харманли, като занимания и дейности за бежанците.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50