Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умно село" като "Филми за слушане"

Поредицата от документални филмови портрети на ярки личности вече ще бъде и под формата на аудиосериал за абонатите на Storytel

Документална поредица "Умно село", която рисува портретите на българските интелектуалци и артисти, вече ще бъде и под формата на аудиосериал. От днес, 9 ноември, седем филмови заглавия от поредицата ще бъдат активирани в Storytel – през седмица до Нова година. Те са обединени от заглавието "Филми за слушане".

Абонатите на платформата ще могат да слушат за фалшивия герой с Тодор Колев, за къде пътува писателят Георги Данаилов, за това как да си носят новите дрехи със Стефан Цанев, ще чуят гласа на голямата османистка и автор на безподобна историческа проза Вера Мутафчиева, ще разберат кое е "Нищо за продан“ с писателя Боян Биолчев и ще се насладят на два филма за слушане, посветени на проф. Крикор Азарян – завещанието му "Чехов х3“ и "Последният запис на стария клоун“, който действително е последният направен запис с големия български режисьор.

"Благодаря на Storytel, че прегърнаха идеята и предоставиха платформата си. Точно като радиочовек, си дадох сметка, че разпространяването на културата памет, което се прави от едно аудиовизуално произведение и в частност филмите от поредицата "Умно село", спокойно може да бъде трансформирано на една нова платформа. Да се адаптира съдържанието, на определен брой филми, трябва да кажем, защото има степен на адаптивност на филмите, към стрийминга на Storytel – една от най-големите компании в света, предлагащи абонаментни услуги. И по този начин да увеличим аудиторията, да я разширим в посока абонатите на платформата, чийто профил е на модерни хора, търсещи улеснен достъп до дигитално съдържание като нов начин за консумация на култура“, каза в "Артефир“ един от авторите на поредицата "Умно село“ – журналистиката и сценарист Антоанета Бачурова.

Всеки  един от епизодите, включени в аудиосериала "Филми за слушане“, надгражда смислово, структурно и технологично филмите от поредицата „Умно село“, за да се получи един чисто нов продукт – фийчър, който обаче има своята самостойност и отговаря изцяло на идеята на самите документални произведения, които представляваха един портрет спектакъл.

"Става дума за хора, личности, чийто глас е разпознаваем от нацията. Да не забравяме, че филмите от поредицата запълниха една почти липсваща по това време ниша на едно систематично документиране на културния процес между двата века. Защото на старта на поредицата, на ръба с новата епоха, в България имаше ярко струпване на артистичен и духовен елит. Така се роди галерията "Портрети на големите в българската култура“, така че помислете си – Тодор Колев, Георги Данаилов, Крикор Азарян, Джоко Росич, Николай Бинев, Рангел Вълчанов, Наум Шопов – те са по един в държава като нашата. Затова акцентът в този аудиосераил, който сме нарекли "Филми за слушане“ – от слогана на Storytel "Книги за слушане“, мисля, че ще бъде интересен, защото знаете, че и лентата остарява, но гласът остава", обясни още Антоанета Бачурова.

Представените личности са пример за скромност, талант, самоирония и ценностна система и тъкмо в това е смисълът гласовете им отново да бъдат чути.

"Това, което говорят, звучи мъдро, без да е претенциозно. Хората обичат да слушат не само история, те обичат някой някъде да усетят, че е споделил нещо, което – да, и те така го мислят, и те така го преживяват, но някой го е облякъл по-красиво в думи. Това е споделено чувство.“

Повече чуйте в звуковия файл.

Проектът "Филми  за слушане" е подкрепен от Национален фонд "Култура“.

Снимка – "Умно село"
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25

Коя е Баба Марта – митове, поверия, символика

1 март не е просто един обикновен ден от календара, а символ на промяна и ново начало. Малки и големи с трепет очакват празника, на който се подаряват най-разнообразни, изработени с грижа, бяло-червени мартеници. Те се носят с гордост и радост и са най-важния моден аксесоар на този специален ден. Слънцето, което вече започва да грее по-ярко,..

публикувано на 01.03.24 в 10:05

Зорница Гръмкова с първа фотографска изложба

Познаваме я като автор на две книги "Пътят на мравките" и "Те никога не казват" под името Зорница Гъркова, но и интересът ѝ към растителния свят не е отскоро. С фотографирането на растения тя също се занимава отдавна, експериментирйки със светлината. Затова изложбата ѝ в галерия Little Bird Place с куратор Десислава Димова се нарича "Subspecielucis...

публикувано на 01.03.24 в 09:25
Алесандро Масачи

Алесандро Масачи – една млада надежда на киното от българо-италиански произход

Новата съвместна инициатива с програмата на БНР за българите в чужбина, Радио България ще представя интересните съдби на наши сънародници зад граница и техните постижения в областта на културата, спорта и образованието. Днешното издание запознава слушателите с един успешен италиански актьор от български произход. Голямата му любов е..

публикувано на 01.03.24 в 09:06