Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е важно отговорното бизнес поведение?

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

"Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е контактна точка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и страната ни е в процес на присъединяване. Ние сме 51-ва контактна точка и смея да твърдя, че вече изградихме основите, за да може тя да заработи."

Това казва в интервю за БНР д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Отговорното бизнес поведение е начинът, по който бизнесът гледа на човешкия капитал в една компания, но не само, защото в обхвата попада и съпътстващата го среда. Тук попадат права на човека, социални въпроси, околна среда, борба с корупцията, данъчно облагане, потребителски интерес, иновации и др. Изключително много теми и всички те са обвързани с добри практики и насоки в тези области.

По думите му тези насоки важат за мултинационалните компании. Трябва да каже, че за мултинационална компания се смята, ако тя участва в дейности на чужди пазари, свързани с търговия или инвестиции, независимо от размера.  

Националната контактна точка може да бъде сезирана за евентуално неспазване на тези насоки.

Този механизъм функционира от 2000 г. и са разгледани близо 600 специфични случая на компании в 100 държави, допълва д-р Таков.

Стандартите, разработвани в областта на околната среда, макар и незадължителни, са изключително важни за конкурентоспособността на компаниите на различните пазари и включването им във веригите на доставки. В този смисъл връзката с Eкологично, социално и корпоративно управление (ESG), както и с Корпоративната социална отговорност (CSR), е много тясна. Стандартите имат и пряко отношение към осигуряване на безопасността на обществото като цяло, давайки насоки за по-добър контрол върху качеството на въздуха, водите, почвите, отпадъците, както и тяхното редуциране и последващо рециклиране.

Необходимо е да се повиши информираността на българските предприятия за възможностите и предимствата на отговорното бизнес поведение, като предпоставка за устойчив икономически растеж и конкурентоспособност в процеса на интернационализация.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къмпинг туризъм у нас - далече ли сме от това, което трябва да бъде?

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество. Той обсъди различните аспекти на летните домове в България и реакцията на институциите след сигнал за опити за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той се включи директно от..

обновено на 31.07.24 в 12:39
Десислав Данов - Десо (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Юристът, адвокат и привърженик на криптоисторията – Десислав Данов - Десо

Що е криптоистория и защо Десислав Данов си пада по нея? Теория на конспирацията и разнищване на големите световни конспирации. "Светът е оцелял, защото се е… криптирал" и защо царят е гол? Мястото на критическото мислене и податливостта към "всички щуротии". "Българинът отново си активира защитните механизми срещу пълните глупости", или защо у..

публикувано на 31.07.24 в 11:40

Как изкуството и туризмът се преплитат в Стария град на Несебър

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в Стария град на Несебър. Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много..

обновено на 31.07.24 в 11:24

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден"  Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони. Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област  Мария Игнатова  разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на..

обновено на 31.07.24 в 10:25

Ради Радев и магията на градинарството: 40 години отдаденост

На утрешния 1 август честваме един от дните, отредени за градинарите – тези хора, които посвещават времето и живота си на любимите си цветя, растения и зеленчуци. Градинарите празнуват също и на 22 септември, отбелязвайки своята преданост към земята и природата. Днес се срещаме с човек, отдал 40 години от живота си на градинарството – Ради..

публикувано на 31.07.24 в 09:16