Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 27 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Някой такъв ден" от Габриел Гарсия Маркес

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Започваме новия ден с един от кубинските ни "кръстници", Роберто Фонсека и поредния му албум "Голямото забавление". За да е още по-голямо то, редуваме студийни записи с представянето му на живо в поредицата на АРТЕ "Летящите концерти".
Живеещата между Франция и Испания кубинска челистка и вокалистка Ана-Карла Маса отново ни кани на кафе, този път на живо от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета".
Продължението е известен вид закъсняло отбелязване на некръглата годишнина на Милтон Насименто. След дуета му с Уейн Шортър и минималистичната "Punta de areia”, слушаме отново това парче, нещо като никога незапочващото и никога несвършващо Макондо на Маркес като инициация в албума на датския пианист Стеен Расмунсен "Milton på svenska". Няма грешка – вокалистката Йозефине Кронхолм е шведка. Шведи са перкусионистът на Е.С.Т. Магнус Острьом и басистът им Дан Берглунд (с фински корени), но "Римден" - супергрупата с тяхно участие, е позиционирана в Осло – просто пианото на незабравимия Йосбьорн Свенсон е сменено с това на Буге Веселтофт. След парчето им, дало част от името на наскоро излезлия им албум "Долини и планини", отново Буге със сънародничката му Мари Бойне (макар и от по-рядката народност сами).
Шведи са и две от двигателните колела на формацията "4WD”, тромбонистът и вокалист Нилс Ландгрен и басистът Ларс Даниелсен. Другите две са немски – пианото на Михал Волни и ударните на Волфганг Хафнер. И вторият им съвместен проект под това име изненадва с неочакван прочит на Стинг, Елтън Джон, Саймън и Гарфънкъл.
Шведски привкус има и парчето на португалската джаз-вокалистка Сара Серпа и напусналият ни преждевременно бразилски пианист Андре Матуш, посветено на Бергман. Така и затваряме кръга Бразилия-Швеция – какво по-подходящо заглавие за малките часове от "Нощни птици".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Хаваите.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Панайот Стойчев, Татяна Скечелиева, Малин Домозетски, Галя Петрова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Селянинът-звездоброец", по италианска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за живата вода", българска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: За 29-а година Български пощи с детския конкурс "Най-красиво писмо до Дядо Коледа".
• Темите на деня: фондация "За нашите деца" обяви 11-ото издание на "Тази Коледа чудесата правите Вие". Традиционната инициатива на организацията обединява отново социално ангажирани бизнеси, техните екипи и клиенти, училища, възрастни и деца. Каква е основната цел на фондацията и какви са предизвикателства, чрез които всеки един може да бъде част от каузата – раговор с Антония Попова от "За нашите деца".
• 22% от българите ще пестят от храна и подаръци за Коледа и Нова година. Увеличените разходи за живот заради сравнително високата инфлация биха свили бюджета за пазаруване за предстоящите коледни и новогодишни празници – показва изследване на платформата за разплащания Paysafe, проведено сред потребители в Обединеното кралство, САЩ, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили, Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор, като изследва промяната на потребителското поведение и отношение към плащанията. От какво биха се лишили българите по празниците, заради увеличените разходи за живот – разговор с икономиста Стоян Панчев, съосновател на Експертния клуб за икономика и политика.
• За какво да внимаваме покрай коледното и новогодишно пазаруване и как да планираме пътуванията си в страната и чужбина – съвети от Соня Спасова – директор от Европейския потребителски център.
 Асоциацията на реставраторите в България празнува 20-и юбилей. За програмата и събитията, с които отбелязват празника – разговор с Александър Вътов и Иван Ванев от Асоциацията.
• Разговорът: Какви са предизвикателства пред опазването на недвижимото културно наследство в България, добри практики и възможни специфични решения – разговор с арх. Дора Иванова, управител на фондация "Проект Бузлуджа", по повод предстоящия "Форум за културно наследство: управление и интерпретация".
• Туристическа рубрика.
• Terra Култура
- Емисия новини.
- Краеведът Мария Джуркова за книгата "Пещерци" като подарък на гражданите на Пещера – материал на Ани Костова.
- Да си спомним за Мастъра: Стефан Данаилов и паметта на филмовите ленти – коментар и записи от Архивния фонд на БНР.
- Милена Радева, автор и илюстратор на "Птиците на моята хранилка" – за своя "любителски" определител-дневник, насочен към всеки, който обича птиците и иска да постави хранилка.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
В предаването гостува композиторът и диригент Минко Ламбов.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Вчера, днес и утре II – тема с продължение
Какви въпроси вчера задаваха на политиците и правителството младите хора и какво очакват да се случи днес, за да имат по-добро "утре"? – разговор с младежки активисти, участници в девето издание на Младежки форум Voice it, организиран от Национална мрежа за децата и на Младежката мрежа "Мегафон". В студиото гост е Кристина Ненова - експерт в НМД.
• Светове: "За Любовта и Светлината в света на Соня Хай" – разговор с писателката от арменски произход Соня Хай, автор на детски книжки и помагала за работа с деца.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
автор: Мария Стоева
Дяволът в европейската култура: Дяволът и демоните
"Дяволът и демоните" е последният епизод от радиоенциклопедията, посветена на дявола в европейската култура. С проф. Георги Каприев, проф. Цочо Бояджиев, проф. Валери Стефанов, писателя и киновед Благой Иванов и доц. Герасим Петрински, автор на монография за образа на дявола във византийската агиография, изследваме разликата между дявола и демоните, както и проблематичното време и местата, където се явяват слугите на Сатаната. Говорим за имената и за отличителните белези на демоничните създания и за практиката на екзорсизма на Запад и във Византия. Срещаме се с демона Титувилус, както и с едно страховито нощно видение от началото на XII в.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Бъдещето на четенето и възможните форми за привличане на читатели - със Светлозар Желев и Анна Лазарова, които издадоха "За книгите и четенето” с текстове от съвременни български автори, които разказват своите лични истории за първия си досег с литературата.
• Моята история, моята тема: спомен за Стефан Данаилов, по повод на годишнина от смъртта му.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Велина Иванова отправя покана за концерта "Празник в полите на Балкана".
• От проф. Владимир Владимиров научаваме за концерта "Когато диригентът вземе инструмента".
• Свилен Христов разказва за IX Национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството".
• Директорът на ДФА "Филип Кутев" – Георги Андреев представя премиерния спектакъл "Извори".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Калина Томова
редактор Цветелина Начева Концерт от Берлин. С участието на Берлинската филхармония и хор Orfeó Català от Барселона, дирижирани от Кирил Петренко. Солисти: Луиз Олдър - сопран, Вибке Лемкул - контраалт, Линард Фрилинк - тенор, Крешимир Стражанац – бас. В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт – мотет "Exultate, jubilate"; Коронационна меса в До мажор, К.317; Роберт Шуман – Симфония № 4 в ре минор, опус 120.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Театърът като терапия. Разговор за "Празна е стаята на удоволствието". Това е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на човешката природа и да задава неудобни и важни въпроси.
• Епизод от поредицата "Градски детектив".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Хенри Мансини е сред най-популярните композитори на Холивуд през 50-те години на миналия век. С 24-те си награди "Грами", той заема почетното трето място сред лауреатите на най-престижните отличия за звукозаписно изкуство.
Оскар Питърсън е изтъкнат канадски джаз-пианист и композитор. Дюк Елингтън го нарича "Махараджата на клавиатурата". Издава над 200 записа, получава множество награди и отличия. Критиците го нареждат сред най-великите джаз-пианисти. Един от албумите му е "Motions & Emotions" ("Движения и емоции").

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35