Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От какво ще пестят българите по празниците?

| обновено на 27.11.23 в 10:51 | Интервю
Снимка: Pixabay

Изследване, проведено от платформата за разплащания Paysafe, показва, че 22% от българите планират да пестят при закупуването на храна и подаръци за Коледа и Нова година. Причината за тази икономическа ситуация се свързва с увеличените разходи за живот, предизвикани от сравнително високата инфлация.

Изследването включва данни от различни страни, включително Обединеното кралство, САЩ, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили, Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор, и цели да проучи промените в потребителското поведение и отношение към плащанията.

За да разберем повече за този проблем, го обсъдихме в "Нашият ден" с икономиста Стоян Панчев, съосновател на Експертния клуб за икономика и политика.

В отговор на въпроса относно какво биха се лишили българите по време на празниците поради увеличените разходи за живот, г-н Панчев подчерта, че в последните години хората намаляват качеството на потребление. Тенденцията е да се купува по-евтино, вместо да се инвестира в по-качествени продукти.

Както обясни, количеството употребена храна намалява, а инфлацията, макар и да е по-ниска от миналата година, все пак остава висока. Това може да означава ограничаване на потреблението като начин за справяне с инфлацията.

Също така, г-н Панчев сподели, че в Европа има и допълнителен проблем, свързан със скоковете в цените на енергийните ресурси, което допълнително увеличава разходите на домакинствата.

Експертът даде и съвет на крайните потребители - да имат предвид, че настъпва рецесия. Той посочи, че има сектори на икономиката, в които не толкова се търсят работници, а се освобождават, и този факт може да доведе до икономически проблеми. Според него инфлацията може да намалее, но по-голямата загриженост е свързана с предстоящата рецесия през 2024 г.

Така че, според експерта, съвременната икономическа обстановка и високите разходи за живот могат да повлияят на начина, по който българите ще изразходват парите си по време на празниците.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как изкуството и туризмът се преплитат в стария град на Несебър

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в стария град на Несебър. Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много..

обновено на 31.07.24 в 11:24

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден"  Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони. Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област  Мария Игнатова  разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на..

обновено на 31.07.24 в 10:25

Ради Радев и магията на градинарството: 40 години отдаденост

На утрешния 1 август честваме един от дните, отредени за градинарите – тези хора, които посвещават времето и живота си на любимите си цветя, растения и зеленчуци. Градинарите празнуват също и на 22 септември, отбелязвайки своята преданост към земята и природата. Днес се срещаме с човек, отдал 40 години от живота си на градинарството – Ради..

публикувано на 31.07.24 в 09:16

"Искам да съм българче", или какво е бъдещето на българските училища по света

В София се проведе Академия за учители от българските неделни училища зад граница. Във форума, организиран от Асоциацията "Български език – език европейски", участваха преподаватели от 17 държави и 36 училища. Общо се обучаваха 70 души – 29 за предучилищни групи и 41 – за начален етап. Обучението е финансирано от Министерството на образованието и..

публикувано на 31.07.24 в 08:50
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10