Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забележителната история и родовата памет на град Пещера, описани в книга

| Интервю

"Книгата "Пещерци" е наистина моята първа рожба. Има два мотива за нейното написване. Единият е обективен, а вторият – субективен. Обективният е любовта ми към историята и любовта ми към родния град. От дете аз се занимава с проучване на историческите сведения", споделя краеведът Мария Джуркова.

Тя допълва, че дължи всичко на своя учител по история Стефан Попчев, който е бил и местният краевед. Вторият човек е покойната Богдана Сиракова "неуморният ръжен", която постоянно настояваше откритата в различни исторически сводки информация да бъде описана.

По думите на Джуркова тя е един от малкото хора, жители на града, който знае в кой архив какво точно се съхранява за Пещера.

В тази книга има много факти, но и много образи. От Пещера е инженерът Костадин Кукидов, който създава таблица за строеж на пътища, която се използва и днес. Така самата таблица започва да носи името на своя автор и в строителния бранш е известна като "Таблица на Кукидов".

Професор Янко Янев Тодоров е друг забележителен пещерец. Той е владеел 20 езика. За времето си повече езици от него е владеел единствено проф. д-р Александър Балан.

Той специализира стара история и класическа филология в Германия, Специализира в Оксфорд и в Кеймбридж, Англия. През 1928 г. защитава дисертация и получава доцентска степен по история на източните и класическите народи. През 1933 г. получава степен "извънреден професор", а през 1944 г. "редовен професор" по антична история. Асистент на известния историк проф. Димитър Кацаров. Води университетски курсове по антична история на Стария изток, Асиро-Вавилонска цивилизация, евреите в древността, древен елинизъм.

Проф. Янко Тодоров е един най-изявените български учен в областта на античната култура. Под силно влияние на учението на Лев Толстой – толстоизъм, проф. Тодоров става последовател и донася в Пещера това учение, съдържащо се във въздържание, вегетарианство, отказ от тютюнопушене и употреба на алкохол. Член и съосновател на Българския вегетариански съюз, както и дългогодишен редактор на списание "Вегетариански преглед".

Пещерски историк изобретява кодовете за описване на историята – Иван Попов. В Централния държавен архив и до днес се пазят документи, в които е описана историята от пещерския историк Иван Попов. Уникалното в случая е, че лично той създава кода за написване. В много от източниците фигурират данни, които и до днес са неразбираеми за четящите. Символите са повтарящи се. Описват родословни връзки и събития, а специалистите са на мнение, че кодът е създаден специално от автора.

Чуйте повече в звуковия файл. По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от..

публикувано на 28.02.24 в 15:10

Пролуките на Бохумил Храбал

Третата част от трилогията на Бохумил Храбал "Сватби в къщата", "Vita Nuova" и "Пролуки" завършва авторовия разказ за живота му, след като се запознава и жени за Елишка Плевова, наречена Пипси. И в трите си книги Храбал пише от името на Пипси, което му дава възможност да бъде доста самоироничен, да доверява на читателя своите съкровени размишления и..

публикувано на 28.02.24 в 12:05
Художникът Васил Стоилов, еп. 4

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението...

публикувано на 28.02.24 в 11:29
Диан Костов

От Виена в Брюксел: "Кръстопът – цената на избора"

Арт инсталацията "Кръстопът – цената на избора" с над 72 творби на художника-иконописец Диан Костов предстои да изгрее в разгара на лятото в Националната базилика в Брюксел. Иконите, рисунките, картините, постерите на стенописи на талантливия българин покориха публиката във Вотивкирхе във Виена през 2023 година. През катедралата преминават десетки..

публикувано на 28.02.24 в 10:35

Inter arma. Предчувствието за война в чешката култура

Предчувствието за война в литературата и публицистиката на Чехословакия в годините между 1935-1939 е темата на сборника със съставител и преводач Добромир Григоров. Тя събира различни жанрове – есе, репортаж, пътепис, разказ, пиеса, поезия, а авторите са активни участници в художествения и обществено-политическия живот от този период: Карел Чапек,..

публикувано на 28.02.24 в 08:49