Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 минути, 5 кебапчета – така се е плащало в Радио София

Архивният фонд на БНР пази звуковата памет на България

| Интервю
Водещата Милена Лекова с Антон Митов в студиото на "Какво се случва"
Снимка: БНР

Първите радиореклами, уроци по гимнастика по радиото, музикални записи, емблематични гласове от културната съкровищница на страната – всичко това се пази в Златния фонд на Българското национално радио. В звуковото наследство на България има над 900 хиляди архивни единици. Има фонотека и "Златен фонд", в които се пазят доста архивни музикални записи, които не са в много добро качество, но представляват архив.

"Първият директор на Радио София Сирак Скитник дава идеята. Има и друга версия на 10 май 1950 г. със заповед на Мишо Николов, който е главен директор на Радиото, се привежда в изпълнение гласуваното на 8 май решение за учредяване на "Златен фонд", посочва Антон Митов, директор на Архивния фонд на БНР.

За официално начало на Златния фонд обаче се смята 27 ноември 1957 г., когато записите са организирани във ведомост. "Златен фонд" по принцип е понятие за банки и социални фондове, но някой го е наложил навремето и може със същия успех да се казва и "Платинен фонд". Най-старият запис във Фонда е от 1897 г. – "Българско хоро" от Алоис Мацак, чешки капелмайстор и композитор, допълва той.

"В последните си години от живота Петър Увалиев беше чест гост в БНР и разказваше как се е плащало в радиото – 5 минути са били 5 кебапчета. Колкото минути, толкова кебапчета е получавал. Подарявал е и на приятели, понякога е продавал кебапчета за 2 лева", припомня директорът на Архивния фонд.

По думите му принципът, по който са запазвани записите в миналото, е да не се пазят цели предавания и новини. Сега вече се пазят новини, защото е хубаво да знаем какво се е случвало.

Фондът има статут на национален звуков архив и е член на Международната асоциация на звуковите и аудиовизуални архиви. В него се съхраняват музика, интервюта с български и чуждестранни писатели, поети, актьори, режисьори, композитори, художници, общественици, политици, както и аудиозаписи на заседанията на Народното събрание от 1989 година насам. 

"В момента архивът усилено се дигитализира", посочва Антон Митов.

Цялото интервю на Милена Лекова с Антон Митов, както и архивни записи с гласовете на Кимон Георгиев, Ърнест Хемингуей и Георги Рупчев, можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17