Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Коен: За "Хамас" човешкият живот няма никаква стойност

| обновено на 01.12.23 в 10:34
Опустошения в Ивицата Газа, 21 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните действия между Израел и "Хамас" бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня. Палестинската страна съобщи за осем загинали при израелските удари в ивицата Газа.

Палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас", съобщиха, че при израелските удари са загинали шестима души в Рафах и две деца в град Газа. Двете страни не успяха да договорят поредно поредно удължаване на примирието, което позволи освобождаването на общо 110 заложници и 240 палестински затворници, както и доставки на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Израел обяви, че е подновил сраженията с "Хамас", след като палестинската групировка е открила огън по израелска територия, нарушавайки условията на примирието преди изтичането му. София Коен, част от българската еврейска общност и член на дипломатическия корпус на Световния еврейски конгрес, сподели своите мисли и гледни точки по въпроса за конфликта между Израел и "Хамас" в интервю за предаването "Нашият ден".

Тя подчерта важността на заедността и подкрепянето на хората, които живеят в общности, като ключова стъпка към мир и разбирателство. Тя се изрази, че различните общности трябва да се запознават и да общуват, за да разберат общите им интереси и ценности.

Тя сподели и своята загриженост относно антисемитизма, който продължава да съществува, и призова за връщането на заложниците и телата на жертвите, като постави акцент върху значението им за еврейската религия и народ.

Тя разгледа и перспективата на конфликта, посочвайки, че Израел воюва с "Хамас", а не палестинския народ, но изтъкна факта, че "Хамас" използва цивилните като живи щитове и разполага свои военни обекти и бойци сред цивилното население. Според Коен, това води до неизбежни цивилни жертви.

В интервюто си Коен задава въпроси за подготовката на "Хамас" за войната, като посочва, че тази организация не е предприела мерки за защита на своите граждани, като изгради бомбоубежища или допусне цивилните до тайните тунели, които използва. Тя завършва с това, че за Израел човешкият живот е най-важен и всичко е направено, за да се защитават хората и гражданите, докато за "Хамас" човешкият живот няма стойност.

София Коен изрази своите виждания и мнения за сложния конфликт в Близкия изток, като предостави контекст и гледни точки от една от засегнатите страни.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Анн-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Анн-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53