Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Какво е да си кореспондент в Русия по време на война?

Ангел Григоров и Николета Атанасова
Снимка: БНР

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР. 

Ето какво разказва Ангел Григоров в "Мрежата":

Какво е да си кореспондент в Русия по време на война?

"Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на Кремъл". Не се притеснявам, в работата си се съм ръководил от съвестта си и съм се стремил да бъда честен със себе си и с Негово величество Слушателя на Българското национално радио."

Всичко е пропаганда по време на война

"Ако някое официално съобщение трябва да дойде тук, ако е прекалено абсурдно, се консултирам с колегите от нюзрума, и ако е прекалено, не му обръщаме внимание. Войната е също толкова жестока в информационното пространство, колкото и на бойното поле. Когато президентът Путин каже нещо, или Шойгу... няма как да не бъде цитиран заради тежестта на човека, от който идва."

Източниците

"В Русия има строга цензура, Русия е воюваща страна. Преди война цензурата беше по-малка – имаше "Ехото на Москва", Радио "Свобода", "Дождь" – телевизия и радио, "Новая газета", имаше блогъри... Сега всички тези канали са затворени, независими, опозиционни, критични. Има някои медии, които, спазвайки цензурата, намират начин да кажат важните неща. Те бяха моя ориентир. Казват нещата "между редовете". Например вестник и радио "Комерсант", радио "Бизнес FM". Много интелигентно, тънко и професионално колегите намират начин да кажат важните неща."

Руското общество и междуредието

"Не мога за цялото общество д говоря, но хората, които искат да се информират и искат да чуват алтернативни мнения, знаят къде да ги намерят. Ютюб и Телеграм (и двата вида канали) не са забранени в Русия и който иска, може да се информира. Но голяма част от хората гледат Държавната телевизия и да, пропагандата е много агресивна. Трябва да призная нещо, което съм казвал на малцина: Когато започна войната, през първите два месеца аз изключих телевизора, за да не попадна под влиянието на пропагандата. Следях информацията от сайтове и вестници. След два месеца отново си пуснах телевизора... Войната, за съжаление, в един момент се превръща във фон. Около 1/5 в Русия заявяват категорично, че са против войната. "Ястребите", които смятат, че Путин е прекалено мек, също не са много – около 15-20%. Останалите 60% са конформистки настроени – подкрепят онова, което подкрепят всички. И ги е страх, и не им се занимава..."

Навални

"Навални мечтае за своята прекрасна Русия на бъдещето, чиито контури засега не се забелязват. Той имаше прекрасната възможност да живее в Германия. Той се върна в Русия с ясното съзнание, че ще влезе в затвора, през няколко месеца му се повдига ново и ново обвинение. Готов е да плати тази висока цена. Алексей Навални е политик – иска да управлява Русия и е готов да плати тази тежка цена. Не зная колцина са хората, готови да се лишат от комфортния живот извън Русия в името на тази цел. 

Навални е по-популярен отвъд Русия, отколкото в самата Русия. Целта е този човек да бъде изолиран максимално от обществото, за да не говори и да не набере популярност. И властта систематично преследва и постига тази цел."

Ангел Григоров смята Зеленски и Навални за мечтатели, в контекста на наградите на "Политико". Още за руските журналисти и статута на чуждестранните журналисти, за индивидуалните протести, за предстоящите президентски избори,  – по тези и други акценти – чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив

обновено на 26.02.24 в 13:32

"От малки учим хинди": Образованието като прозорец към света

Образованието е врата към целия свят, а чуждите езици са ключът към него. В това вярват преподаватели и ученици от 79-о СУ "Индира Ганди" в София.  "От малки учим хинди" – разговор за обучението по чужди езици в българското училище с участието на заместник-директора по учебната дейност на 79-о СУ "Индира Ганди", Ивелина Иванова , с преподавателя..

публикувано на 26.02.24 в 13:03
Мария Донева-Набхан

Сърцето като пътеводител: От медицината до поезията в живота на Мария Донева-Набхан

От детската мечта до реализацията на професионалните амбиции в медицината Мария Донева-Набхан описва своя път през обучението и работата като медицинска сестра в "Пирогов" до вълнуващия преход към специализацията като операционна сестра. Нейните думи проличават в интервю за предаването "Нашият ден", където тя разказва за предизвикателствата и..

обновено на 26.02.24 в 11:35
Снимката е илюстративна

Антон Митов представя: Звездите се виждат по-добре през срутения покрив

Как в Международния празник на срутения покрив или разбираемо за нас – Празник на отнесените, да забравим за благоприличието, да проявим малко лудост и да изпуснем парата.   Ще разберем и полунаучно и необосновано кои са основните четири навика, които правят хората глупави, и как точно или неточно ежедневните ни дейности пречат на нормалното..

публикувано на 26.02.24 в 11:34

29 февруари – Международен ден на редките болести

На 29 февруари се отбелязва Международният ден за борба с редките болести . Датата, която съществува веднъж на всеки четири години, е и може би най-важната в живота на пациентите с редки диагнози.  Владимир Томов е човек, който защитава правата на тези пациенти. Той е председател на Националния алианс на хора с редки болести и гостува в..

публикувано на 26.02.24 в 10:54