Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 2 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Група "SEVI" представят новия си албум "Генезис".
• Албуми: "Snow" 2002 – концептуален албум в духа на класическата рок опера, смятан за върхово постижение в творчеството на "Spock’s Beard" последен с участието на Нийл Морз.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ивайло Петров, Стефка Съботинова, Илияна Найденова, Борис Машалов, Йорданка Илиева, Димка Владимирова, Румен Родопски и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в бобовдолското Мало село.
С председателя и секретаря на читалището, с ръководителя и членовете на фолклорната група говорим за историята и настоящето на селото, за читалището и неговите дейностите, за делниците и празниците на хората. Втора част.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Домашен любимец" – говорим за хамелеона.
• Анкета с децата от 41 ОУ "Св. Патриарх Евтимий" за писмата до Дядо Коледа.
• История на изкуството за деца: разказваме за малайския гамелан.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Улиците – опасни за вашето здраве?" – изразът от седмицата коментира проф. Румен Кастелов. Разговорът с известния ортопед и хирург от Медицинския институт на МВР започваме с травмите през зимата, с техния характер и честота през различните сезони, поставяме акцент върху болестите и протезирането в областта на ортопедията. Оперативните и терапевтичните подходи при лечението също са обект на дискусия, както и лечебните качества на различните препарати и мазила, използвани при рехабилитация на ставите. Коментар по темата "здравето на зъбите в детска и младежка възраст" прави д-р Николай Шарков.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семейни маршрути:
- Созопол празнува О-солената риба – каним ви на утринна дегустация на рибни деликатеси и с новини от конкурса в категориите "Солен паламуд", "Солен чернокоп" и "Солена риба от друг вид".
- Откриваме Коледното село на България в село Чавдар с местни фермерски продукти, коледни сладкиши, палачинки, греяно вино и базар на изкуствата с художествени занаяти – със семейството на Тони Атанасова и писателя Георги Бърдаров.
• Семейна библиотека: "Яж, чети, обичай, сбъдвай" и авторката Славея Лазарова.
• "Коледа за баба": събираме картички, нарисувани от деца от цяла България, с които ще поздравим възрастните хора в хосписи и домове. Ще им подарим и празнична Коледна вечеря с медийното партньорство на БНР – повече от организатора на инициативата за Варна Миглена Димитрова.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: Семейството на Искра Джанабетска, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи и съосновател на платформата "Книговище".

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува музикалното семейство Мартина Табакова и Костадин Георгиев – Калки.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Бойко Ламбовски
Литературната анкета – кому какво носи?
Дали е само литературна история, дали е признание за обекта си, или е образователно пособие преди всичко? В светлината на анкетите на Иван Шишманов с Вазов, на Михаил Арнаудов с Яворов, говорим и за новото издание на Института за литература при БАН, включващо много съвременни автори. Критикът Никола Иванов разказва за анкетите си с Иван Динков, Георги Мишев, Никола Радев, а Боряна Владимирова – за сборника с анкети на Института за литература.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Три кънтри албума от 90-те години: "Listen to your heart" на дамската група Wild Rose, "Trouble free" на кънтри и блуграс звездата Ронда Винсент и "Solid ground" на блуграс певеца и мулти-инструменталист Рики Скагс.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Археологическото и историческото богатство на град Монтана, представено в Регионалния исторически музей
Първите стъпки в музейното дело на града, са направени с учредяването на археологическото дружество "Монтанензиум", през 1937 г. През 1953 г. отваря врати и специализирана музейна институция, наречена "Музей на септемврийското въстание 1923 година". А от 7 април 2006 г. музеят вече е със статут на Регионален исторически музей. За богатото културно наследство на региона и за съхранените експонати, в това предаване разговаряме с доцент д-р Ваня Иванова, директор на РИМ-Монтана.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• 45 години Сигналистика.
- Евъргрийн рок гренадирите "Сигнал" празнуват юбилей и ще отбележат 45 години на сцена с грандиозен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК на 7 декември.
- Турнето "45 НЕ стигат" славно завършва в София. 45 години и 45 музиканти, със специалното участие на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев.
- Всичко за шоуто - от първоизвора. Завесата към очакванията дърпа фронтменът Данчо Карджов.
- "В друго време, в друг свят" ли са Йордан Караджов, Александър Мариновски, Владимир Захариев и Георги Янакиев днес?
- Нашенските "Ролинг Стоунс" пеят на родния си език, но звучат чудесно и на английски. "Yes Or No"? Премиера в ефира на програма "Христо Ботев".
• Една паста за зъби за две банди - "Сигнал" и унгарската суперформация "Генерал".
- Хората на Шандор Ревес и Матиаш Варкони - първите от комунистическа държава, оглавили класация за сингли в Западна Европа (по-точно в днешна Нидерландия).
- "Everybody Join Us". Генералски пагони за новобранците.
• Честит рожден ден на Алмир Хасанбегович със сценичен псевдоним Бързият звяр.
- Надареният музикант, певец и продуцент - от град Зеница, Централна Босня и Херцеговина, до редиците на актуалния и особено обичан у нас "Дубиоза колектив".
- "Ilegalno Ziv" сред политически некоректната смесица от ска, пънк, реге, с добавка от балкански ритми.
• Стари и златни: YU група на нов глас? 53 години от основаването на митичната бивша югославска банда се отбелязват през настоящата и отиваща си 2023-та. Пионерите в съчетаването на хард и прогресив рока с елементите на традиционна музика на Балканите са признати за най-дълго просъществувалата сръбска рок формация.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В своя 521-ви епизод, "Трамвай по желание представя на своята публика Олег Ковачев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Изповед на автостоп" от Невена Николова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: За Музея "Затвора" във Велико Търново и за тънката разграничителна линия между забавлението и уроците, които ни дава историята.
• Културни маршрути: Какво си струва да се види в района на Велико Търново? За Археологическия музей в града, за Царевец и архитектурно-музейния резерват Арбанаси. И защо в Арбанаси се оглеждат целите Балкани?

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
100 години от рождението на Мария Калас.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35