Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Снимка: @Ednorog.BG

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд".

Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи психологически портрети на отрицателни герои и увлекателен разказ, изследващ влиянието, което престъпната им психика и разрушително социопатно поведение оказват върху живота на хората около тях. Зло, което е трудно да бъде уловено в кадъра на всекидневното съществуване, но многократно по-трудно – да бъде назовано и изобличено с думи. Тази тъмна стихия, разпознаваема само по разрушителните последствия върху жертвите, е уловена майсторски в сюжетите на ирландската писателка Лиз Нюджънт.

"Загадката Оливър" е дебютният роман на Лиз Нюджънт, който още с публикуването си през 2014 година привлича вниманието на читателите и критиката в Ирландия. Трилърът се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. Цели четири Ирландски награди е спечелила тя за своите пет романа. Книгите на ирландската писателка са преведени на 16 езика.

Нюджънт е удостоена и с наградата "Жена на годината" в областта на литературата за Ирландия от списание "Татлър" през октомври 2017 г.

През февруари 2021 година Университетът в Дъблин ѝ връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен че работи по своите бестселъри, Лиз Нюджънт води и семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу.

Романът "Странната Сали Дайъмънд" е най-новата история, която Лиз Нюджънт предлага на читателите. Макар да е по-различна от предишните книги на авторката, заради очарователната героиня Сали Даймънд, и в този сюжет ирландската писателка не изневерява на себе си, поставяйки под прожекторите ужасяващата лекота, с която поредната личност с ущърбна психика безнаказано съсипва не една човешка съдба.

След премиерата ирландската писателка на "Странната Сали Даимънд" даде интервю за "Артефир". Чуйте го:


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40