Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

Снимка: Wikipedia

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята.

Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в европейската култура и представи през вековете, се занимава с мотива за срещата с дявола. Разглеждаме го през житията на светците, които дяволът неизменно идва да изкуши както в прословутите изкушения на пустинника св. Антоний.

Жените са друга рискова категория, подложена на сатанински домогвания в контекста на принципната мизогинна нагласа, която води началото си още от Античността. Обладаните от дявола вещици дълго обсебват въображението на Запад и с процесите срещу тях се натрупва цял корпус от текстове с описания на различните проявления на демоните и взаимодействието им с човешките същества.

Проследяваме също така генеалогията на пагубния фаустовски мотив – договора със Сатаната, още едно превъплъщение на темата за срещата с дявола.

Изследваме тези въпроси с медиевиста проф. Георги Каприев, Жан-Марк Мандозио, специалист по неолатинска литература и преподавател в Практическото училище за висши изследвания в Париж, литературоведа проф. Валери Стефанов, доц. Герасим Петрински, автор на монография върху образа на демона във византийската агиография, и писателя и киновед Благой Иванов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Владислав Младенов

Тялото ни алармира…

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните..

публикувано на 27.02.24 в 09:35
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото..

публикувано на 25.02.24 в 10:30