Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да планираме бюджета си по време на празниците?

| обновено на 22.12.23 в 08:04 | Интервю
Снимка: БГНЕС

В последната седмица на годината основната тема в голяма част от домакинствата е свързана с празниците, подаръците и празничната трапеза. Но как да се справим с бюджета и какви средства да отделим? Това са въпроси, които създават загриженост, особено след хаотичната икономическа година, която преживяхме.

Господин Адриан Николов от Института за пазарна икономика ни предоставя някои ценни съвети за управление на финансите по време на празниците. По неговите думи, след като изпратихме почти половината година в несигурност, сега е време да се запитаме как можем да се справим с бюджета по време на коледните и новогодишни празници. Той ни напомня, че макар и пандемията да е променила някои от нашите потребителски навици, например по-голямо фокусиране върху забавленията като театри и кина, сумата, която ще харчим за празничните трапези, вероятно няма да се промени значително.

“Едва ли ще има някакви сериозни пормени с харчовете ни по празниците. Говорим все пак за празник, който спазва може би столетна традиция в голямата си степен. Менюто тук е традиционно, въпросет е колко ще ни струва. Големият шок по тази тема беше миналата година, когато инфлацията достигне 17-18%“, посочва той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Според госпожица Неда, която учи в Нидерландия, финансовите изисквания и навици на младите хора могат да се различават значително. Тя споделя, че месечният й бюджет е около 1000 евро, като над половината от тях се отиват за наема на жилище. Останалата част се разпределя основно за храна, като тя се старае да бъде разумна в разходите си. .

Неда споделя важния съвет за седмично планиране на менюто, който може да помогне да се избегнат излишни разходи и да се оптимизират хранителните закупки. Този метод може да бъде полезен и по време на Коледната и Новогодишната трапеза, където планирането на храната и разходите може да помогне да се съкратят излишни разходи.

В заключение финансите по време на празниците могат да бъдат управлявани по-ефективно, ако се съсредоточим върху първостепенните нужди, следим бюджета си и планираме разходите си разумно. Всичко това може да ни помогне да прекараме приятни и финансово умерени празници.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34