Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново медицинско сдружение на "третия стълб в здравната система"

д-р Катя Ганова
Снимка: Кристина Русева

Рубриката "Lege Artis" на предаването "Нашият ден" предоставя трибуна на д-р Катя Ганова да запознае слушателите с едно ново медицинско сдружение. Д-р Ганова, негов председател, пояснява характера и целите на сдружението, което обединява всички учебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ. Това включва медицински центрове, ДКЦ, индивидуални практики на лекари-специалисти, изброява тя.

"Ние сме третият стълб в здравната система", казва д-р Ганова и допълва, че Национално сдружение на лекарите-специалисти извън болниците, до този момент е липсвало в системата на здравеопазването.

 Председателят посочва в ефира на предаването мотивацията за учредяването на сдружението: "Държа да се чуе, че лекарите-специалисти сме онази голяма армия от лекари, работещи на терен. Ежедневно се срещаме с проблемите на системата, казуси и парадокси. В много случаи нормативните документи ни пречат на работата. Като част от Лекарския съюз ние не се отделяме, а се обединяваме, за да назовем проблемите с истинските им имена."

Д-р Ганова назовава конкретни проблеми, върху чиито решения ще работи новообразуваната структура. Например кадровата криза в извънболничните медицински центрове може да бъде превъзмогната, ако млади лекари получат правото да специализират в този тип здравни заведения, предлага тя. 

Гостът на предаването апелира за среща с Националното сдружение на общините. Общините имат нужда от нови инструменти за финансиране и мотивация на младите лекари да работят там, обяснява д-р Ганева.

Като медицински специалист, Ганева посочва още една от целите на сдружението. Тя вижда необходимост от въвеждането на специалността гериатрия във връзка със задълбочаващата се демографска криза в страната. "Такава специалност засега няма у нас, а процентът на възрастното население нараства."

Председателят на сдружението казва: "Отдавна се говори за една истинска реформа на здравеопазването. Това означава да се изнесат голяма част от медицинските дейности от толкова скъпоструващия трети стълб – болничната медицинска помощ – към лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ. Вторият стълб е значително по-евтин."

В заключение д-р Ганева отново поставя акцент върху нуждата от колаборация с общините, реновиране на сградния фонд, промяна на нормативни документи и качествена реформа.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Кристина Русева, Радио Стара Загора
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55