Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Попов: Във въображението човек намира свободата

Литературата е най-свободната зона

Алек Попов
Снимка: facebook/alek.popov

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гостува Алек Попов – известен български писател и автор на множество произведения, включително "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Сестри Палавееви" и "Мисия Туран". Безспорно той е една от интересните фигури в съвременната българска литература.

Последното попълнение към литературния му корпус е сборникът "Нови и избрани разкази", който събира в себе си не само нови произведения, но и най-впечатляващите разкази и новели на автора през годините. Сборникът е прекрасен поглед в света на Алек Попов, където фантастиката и реалността често се преплитат.

В разговора за новата книга Алек Попов разкрива някои от източниците си на вдъхновения. Той споделя, че в сърцевината на "Нови и избрани разкази" седи цикъл от нови разкази, които той е искал да напише отдавна. Тази книга не просто представя нови истории, но и добавя някои от най-обичаните теми и стилове от предишните му произведения. Най-важното обаче е, че във всеки разказ има нещо фантастично, което плъзга читателя в магическия свят на духа и реалността.

Една от характеристиките в творчеството на Алек Попов е разнообразието на местата, в които се развиват сюжетите му. Той пренася читателите от топлите средиземноморски брегове до джунглите на Африка и Азия, и дори до суровия пейзаж на Северна Европа. Но също така се занимава и с най-непосредствената реалност, разкривайки магията и мистерията в обикновените моменти и хора от нашия свят.

"Текстовете ми са вдъхновени от едни вътрешни движения на духа. Действителността винаги оказва някакво въздействие върху мислите и чувствата ни. Но те са вдъхновени от самата идея за изкуството, от самата история. Няма значение къде се намира човек, важно е как вижда действителността около себе си и какви идеи има. Човек може да разкаже невероятни истории, без да напуска мястото, в което се намира. Това е територия на въображението, която се открива с всяка една от тези истории. За мен това е може би най-важното, защото именно във въображението човек намира свободата", посочва в разговора писателят.

В разговора за новия си сборник Алек Попов разкрива още един важен аспект от своето творчество – връзката между фантастиката и реалността. Той подчертава, че фантастиката е неотделима част от литературата и че тя предоставя огромен източник на вдъхновение. За него писателите се вдъхновяват от различни образи и идеи, които могат да бъдат преобразени в невероятни истории. И това не зависи от мястото, на което се намират – важното е как виждат света около себе си и какви идеи имат.

По неговите думи най-свободното творческо поле е литературата.

"Не зависиш от други хора, докато правенето на кино и драматургията са колективни изкуства, в които зависиш от много фактори, които не зависят от теб. Ако човек иска да е свободен, е най-добре да развива своите идеи там. Литературата е най-свободното поле, а ако от това стане пиеса или филм – добре дошло", казва още той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимка – facebook/alek.popov
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10