Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синьо дихание" от Десислава Цветкова

Снимка: Десислава Цветкова

"Синьо дихание" е новата поетична книга на Десислава Цветкова, която се срещна с публиката за първи път в Унгарския културен институт. Според авторката да пишеш – това не е умение, с което превъзхождаш другите, а една дарба, която идва като благословия. Това е и "Синьо дихание" за нея – вдъхновение и връзка с Бог.

"Моите стихове не са любовна лирика, аз пиша малко по-философски теми. Пиша за мимолетното, което става универсално, защото се изживява от много хора. Когато споделям своите стихове във Фейсбук, което е място за отзиви и обратна връзка, много пъти хората са споменавали, че и те чувстват същото, което ме радва. Това са стихове за универсалността, за значението на човешкия живот и винаги са през призмата на Бог. Аз съм вярваща и това много ми помага в живота", каза Десислава Цветкова в "Артефир".

От години тя живее и работи в Брюксел, член е на фламандското дружество "Партия за поезия". Нейни поетични и есеистични творби са публикувани в сборника на Европейската комисия "Музика на езиците" и изданието "Поети" към ИнтерЛитраТур, Белгия. Участва в написването на многоезична поема към Фламандския културен център в Брюксел. Печели и първо място в Международния поетичен фестивал в Брашов, Румъния.

Признава обаче, че усещането да е у дома, я кара да пише всеки ден. Стиховете ѝ си проправят път през природата и любимите хора. Така всъщност се появяват и стихосбирките ѝ "Птиците летят съвсем до Бога", "Светлина в душата", "Красотата е навсякъде", "Лъчи от небесна любов" и "Предпочитам да летя".

"За мен летежът е символ на вдъхновението и затова имам толкова много стихове, свързани с полета, а вдъхновението ми идва най-вече в България", казва още поетесата.

Десислава Цветкова и проф. Калин Михайлов
Наред с личното си творчество и поетичните си изяви, Десислава Цветкова активно популяризира съвременни български автори в чужбина. "Реката от думи" е антологията, която тя съставя и която представя българските перли в европейската огърлица. В нея откриваме Боян Биолчев, Георги Константинов, Емил Андреев, Димил Стоилов, Кирил Топалов, Петър Чухов и Иван Сухиванов. Също така някои класици, но и някои не толкова известни автори.

"Това беше една моя мечта, която много се радвам, че реализирах. Антологията стана много симпатична, подарихме я на много читалища и културни центрове в Белгия, но я има и в книжарници. Също така Българското посолство в Белгия закупи 25 книги, което беше много голяма чест за нас, и ги подаряваше като коледни картички на другите посолства. Това е като една визитка на България", обясни Десислава Цветкова.

През една значителна част от времето си в Белгия тя организира срещи на експерти в областта на митниците и транзитното преминаване на стоки, но се среща и с много хора, които ѝ разказват историите си. Именно те спомагат за впечатленията, които трупа. А един от безотказните начини да запази ентусиазма към родното е с множеството събития, насочени към българската култура, които се организират на доброволчески начела в Брюксел.

Повече за това какво се случва с Десислава Цветкова, когато прелита като комета над родната земя, за вечния летеж и за живота, който започва с всяка нова мечта, както и за митове и легенди, които читателят открива в стиховете ѝ – чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на Десислава Цветкова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51