Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговище отбелязва 146 години от Освобождението си

| обновено на 29.01.24 в 12:11
Снимка: БТА

На 29 януари град Търговище отбелязва 146 години от историческото Освобождение от османско владичество. Това важно събитие е част от националната история на България и събира жители и гости на града в специални празнични мероприятия и тържества.

За да се запознаем по-подробно с историята и значението на този ден, за Търговище в ефира на "Нашият ден" разговаряме д-р Дарин Димитров, кмет на Община Търговище.

Историята на освобождението на Търговище

Д-р Димитров напомня, че събитията, свързани с Освобождението на Търговище, се развиват през далечната 1878 година. Този исторически момент се случва в деня, обявен за празник на града – 29 януари. През този ден, след продължителна битка, черкезите и турците напускат Търговище и се отправят в посока към Шумен. Някои от черкезите се връщат и започват да "издевателстват българското население". В този момент една група от хора от Търговище се отправя към Омуртаг, където се намират руските войски. Те разказват за ситуацията в града, броя на жертвите и начина, по който е била организирана защитата.

"Казват, че има около 485 жертви. Тогава руските войски тръгват през тази зима и идват в Търговище, а на 29 януари освобождават града", посочва кметът на Общината.  

Промяна в датата на празника

По думите на Дарин Димитров 29 януари е бил обявен за празник на града от началото, но след това общинските съветници решават, че е по-добре празникът на града да бъде през пролетта, понеже градът става зелен, целият в цветя и тогава се провежда известният Търговищки панаир. По този начин се обединяват панаира и празника на града, защото панаирът е един от главните символите на Търговище. 

“Тази година Търговищкият панаир ще бъде между 12-и и 19-и май. 29 януари също успява да се наложи като празник, но не е празник на града, защото общинските съветници са решили, че това е ден, който внася разделение сред населението. При нас има много мюсюлманско население, ние сме смесен регион и в това е красотата на мястото. Това е другата причина празникът да се премести през месец май. Ние празнуваме заедно и 29 януари и 12 май", разказва още кметът.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10