Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецианското биенале и България

„Съседите“, куратор Васил Владимиров, художници Красимира Буцева, Джулиан Шехириан, Лилия Топузова

Вече може да се каже, че България участва редовно на този най-стар и авторитетен форум за съвременно изкуство. Български павилион имаше в изданията през 2019-а, през 2022-ра, а ще има и в тазгодишното 60-о издание.

Важно е да припомня за пореден път, че освен обща изложба с куратор Венецианското биенале е възможност за отделните държави да представят съвременното си изкуство. А чрез редовното си участие тези държави не само утвърждават съвременното си изкуство, но и заемат авторитетно място на международната артсцена.

„България като съществително“, автор/куратор Радостин Седевчев
Разбирането за тези позитиви в България имаше дълъг и труден път през десетилетията, мина през инцидентни участия и скандали, за които едва ли някой днес би искал да си спомня. 

Още преди години Яра Бубнова – една от радетелите за българското участие и комисар на павилионите ни през 2019 и 2022 – "предсказа", че когато представянето на България във Венецианското биенале влезе в текущия ни дневен ред, скандалите ще утихнат. Или най-малкото ще бъдат свързани не с дали и кой, а как и с какво ще се представя България. Тоест с обсъждане на идеите и качествата на кандидатствалите проекти и съответно на този, който ще представи България във Венеция.

„Ехо от озарение“, куратор Борис Костадинов, автор Марта Джурина с участието на Соня Йончева
Вече срещнах такива обсъждания в социалните мрежи. А в "Музей в ефира" за конкурса разказват Венелин Шурелов и Илина Коралова – в качеството им на председател и член на журито.

Сайт с всички кандидатствали проекти

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56
Шандор Мараи

"Свещите изгарят докрай" – роман от думи и истини

Тиха литература, която свети в периферията на шумотевицата – такъв е романът "Свещите изгарят докрай" (1942) на Шандор Мараи – един от класиците на модерната унгарска литература. Мараи е известен като автор на биографичния и социографски роман "Изповедите на един буржоа" (1934), както и на най-изразителната поема на унгарската емиграция..

публикувано на 21.06.24 в 14:56