Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Борисова и приказките, които я водят на разходка

Ева Борисова
Снимка: Личен архив

Евгения Борисова, както сама се нарича Ева, е жена с меден глас, която умее да измисля и разказва детски приказки. В ефира на “Нашият ден“ тя ни пренесе в света на магията и въображението. Приказките за Ева са не просто израз на творчество, а и начин да се справи със самотата и ограниченията на физическата си зависимост. Тя ни води в света на фантазията и приключенията, като се стреми да докосне сърцата на всеки, който я слуша.

Ева Борисова е с първа група инвалидност с чужда помощ, през есента на 2023 година излиза с инвалидната си количка за първи път от две години насам. Ева има прозорец – с две големи дървета, които махат с клоните си, има и диктофон, който е неин първи слушател.

Приказките са нейната врата към свободата. Тя прекарва дните си в стаята си, изолирана от външния свят, но нейните приказките пробиват тези четири стени и я носят в места, които тя може само да си представи.

В предаването тя споделя, че разказва приказки, защото иска да стигне до хората. Тя използва своя меден глас и диктофон, за да пренесе своите истории и чувства на слушателите. Тя не пише, а разказва, защото истинската магия на приказките се осъществява, когато те се изразяват чрез думи и звуци.

“Приказките винаги са били в мен. Прекарвам дните си в стаята, не излизам поради стечение на обстоятелствата. Прекарвам времето си в слушане на музика, гледане на филми и размишления. Започнах да работя с клиничен психолог и тя ме насочи към създаване на приказки. Тя ги хареса и така тръгнахме с тях. Приказките дойдоха, когато осъзнах, че дори да има много зло в този свят, в него има и много красиво. Зависи под какъв ъгъл ще погледнеш случващото се“, споделя тя.

Казва, че финалите на нейните приказките са позитивни. И ако ще трябва да пише за възрастни се страхува, че ще напише това, което вижда, а то не винаги е с положителен завършек. “Всеки от нас живее в собствена реалност, която всъщност е и реалността на всички“, посочва тя.

Казва още, че приказките идват, когато усети любовта. “Когато кажеш любов, хората го прекарват само през телесен контакт. Аз говоря за любов към всичко и когато я усетя, се ражда приказката. Понякога вечер не мога да спя, слушам нещо и изведнъж се ражда приказката, включвам диктофона. Опитвам се да кажа с малко думи, това, което искам да кажа. Главните герои са животните и растенията“, разказва още Ева Борисова.

Така, с магията на думите си, Ева успява да достигне до множество сърца и да ни вдъхнови да се вгледаме по-внимателно в красотата на света около нас. Нейните приказки ни напомнят, че дори в най-трудните моменти можем да открием светлина и радост, а това е ценно послание, което трябва да запазим.

Разговорът завършва с приказката от Ева Борисова “Бурята“, която може да се чуе в звуковия файл.

Слушайте! 

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35