Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лучо Фонтана, Росица Гецова и Хакуна Матата" – една изложба с безгрижна философия

Какво е общото между италиански художник-абстракционист и скулптор, съвременен български художник, куратор и галерист, и израз на суахили, който буквално означава "нямай грижи".

Художникът Калоян Иванов запознава в "Нашият ден" с най-новата си изложба, озаглавена "Лучо Фонтана, Росица Гецова и Хакуна Матата (3 инсталации)". Откриването е тази вечер (5 февруари) в галерия "Аросита" от 18 ч.

Калоян, който е получил художествено образование в института "Прат" – Бруклин, се занимава с живопис, инсталации и пърформанс. В предстоящата изложба е заложил на текстилни инсталации.

За нестандартното заглавие на изложбата Калоян споделя, че е вдъхновено от работата на посочените в него артисти и от философията "да нямаш грижи".

"Аз по призвание съм художник и много трудно мога да тръгна да правя само инсталации. Преследвам живописта", споделя художникът за своята работа. Също така той изразява радостта си, че има възможност да показва творчеството си както у нас, така и в други страни.

За инсталациите в настоящата изложба Калоян разказва, че са интерактивни и са възникнали като своеобразно продължение на инсталациите, показани на 28-ото Славонско биенале, организирано от Музея за изящни изкуства в Осиек, Хърватия, с куратор Валентина Радош.

Интеракцията на зрителите с новите инсталации обаче трябва да е "по-нежна", предупреждава артистът, който се надява "хората чисто интуитивно да могат да изградят своята връзка с тях". 

Изложбата може да бъде видяна в галерия "Аросита" до 17 февруари.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 

Снимка – личен архив и галерия "Аросита"
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дон Кихот и изборът да вървиш срещу течението

Спектакълът "Дон Кихот и дон Санчо" е премиерното заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" - Стара Загора. Постановката и драматизацията по мотиви от романа "Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча" на Мигел де Сервантес са дело на Юрий Дачев. "Исках заедно с прекрасните актьори от старозагорската трупа да покажа един Дон Кихот,..

публикувано на 25.09.24 в 13:41

Гледната точка на кинокритиката за селекцията на "Златна роза" 2024

Силна късометражна програма, с разнообразни теми и епохи, в които се развива действието във филмите, равностойна на пълнометражната, и много стойностни копродукции, предлага според кинокритиката 42-рата "Златна роза" във Варна тази година. Тя открои късометражните филми "2х2" на Андрей Паунов, "Свиждане" на Веселин Бойдев, "По голите хълмове" на..

публикувано на 24.09.24 в 16:35

"Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – за 23-ти път в "Двореца"

В Държавния културен институт "Двореца" - Балчик се открива 23-тото издание на артпленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета". Ще бъде представена пред публика мултимедийна презентация на тема: Държавен културен институт "Двореца" и пленер "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – 15 години творческо партньорство в..

публикувано на 24.09.24 в 15:15

Павел Г. Веснаков и киното, което разказва травмите от миналото

Най-големият плюс на киното е, че когато говори за травмите от миналото – това може да бъде колективно преживяване: на неговия автор, човека, който създава филма, и на публиката. Над това в последно време размишлява режисьорът Павел Г. Веснаков, за това и разказват последните му два филмови проекта – "Безветрие", вторият му игрален филм, и "Всичко за..

публикувано на 24.09.24 в 13:23
Доц. Антоанета Гранберг

Старобългарският език като част от културното наследство на Европа

Гьотеборгският университет е единственият в света, в който класическият старобългарски език се изучава като самостоятелна специалност. За българския принос към европейското културно наследство в "Нашият ден" разговаряме с доц. Антоанета Гранберг – изследовател и лектор по славянски езици, преподавател по старобългарски език в Швеция. Доц...

публикувано на 24.09.24 в 09:20