Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата "Антидот" – социалната свързаност като противоотрова

У нас има епидемия от злоупотреба с вредни субстанции – и то от ранна възраст. За съжаление това твърдение не е преувеличено и работата на специалистите го доказва. Програмата "Антидот" на фондация "Даная" се бори с вредите от райския газ, марихуаната и енергийните напитки, като провежда информационна кампания сред учениците от 6-и до 12-и клас.  

Женя Лазарова, психолог и специалист по невронауки, и Маргарита Стойкова, актриса и лице на програмата, говорят по темата в "Нашият ден".

Лазарова започва разговора с тревожния факт, че употребата на тези субстанции стартира около 13-годишна възраст. Главна вина, според психолога, има натискът на социалната среда, съчетан с липсата на опит и умение за преценка у подрастващите. В повечето случаи именно приятелският кръг е този, който подстрекава, принуждава и окуражава тази първа крачка, заявява Лазарова.

Младото лице на кампанията, Маргарита Стойкова, потвърждава, че злоупотребата със субстанции е прекалено често срещано явление, на което е ставала свидетел от първо лице. Достъпът до тези неща е лесен – те се продават в магазини и онлайн чрез заобикаляне и незачитане на закона.

Божидар Александров, Женя Лазарова и Маргарита Стойкова (от ляво надясно)

Гостите в предаването споделят как и с каква цел протича кампанията "Антидот":

"Искаме да дадем на децата противоотровата срещу всички тези леснодостъпни дроги. Има социален натиск, любопитството, липса на опит", казва Лазарова. Тя пояснява, че в програмата работят психолози и здравни специалисти, които по достъпен начин и в безопасна среда информират учениците за рисковете и спецификите при употребата на тези, уж безобидни, субстанции.

"Реакциите са много положителни, макар че в началото има резистентност", по думите на психолога. При сблъсъка с аудио-визуалните материали и разказите учениците постепенно се ангажират с темата и проявяват активен интерес.

Маргарита Стойкова споделя, че сега, когато вече има повече право на глас, е много по-интересно да вижда реакциите на децата. За това ѝ помага и умението лесно да скъси дистанцията с тях.

Женя Лазарова допълва, че от особено значение в предпазването и справянето с проблема е доверителната връзка на детето с родителя. Човек в тази ранна възраст е по-устойчив, когато има семейна подкрепа. Ето защо "Антидот" поставя акцент върху социалния аспект на темата.

"Социалната свързаност е най-голямата противоотрова", казва Лазарова. А Маргарита Стойкова, от своя страна, призовава да бъдем част от хората, които помагат, а не разрушават.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки –  фондация "Даная" и БНР
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34