Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луничави разкази" на Здравка Евтимова: Силата на дивото и сложността на полезното

Поетът Булат Окуджава е казал: "Всеки пише, както диша." Здравка Евтимова е от типа писатели, които сякаш през целия си творчески път досега – от първите "Разкази срещу тъга" до последния сборник "Луничави разкази" – пишат, за да дишат. И обратното. 

В началото на годината Евтимова беше отличена с новоучредената американска награда за фантастика на името на Томас О'Конър Слоун, писател, изобретател и лингвист. Много са другите награди, признания, отличия, които писателката е заслужила в своето литературно битие. 

Настоящият повод да говорим за нея в "Артефир" е състоялото се представяне на най-новата книга на Евтимова "Луничави разкази" в Книжен център "Гринуич", София. Модератор на събитието – Оля Стоянова. 

Защо присаждането носи щастие? Как проклятието да се родиш в България се оказва благословия? Каква дарба притежават луничавите жени край р. Струма? По-голям ли е талантът от изкуствения интелект? През февруари, "най-хитрия месец", Здравка Евтимова говори за новия си сборник и всичко друго, което я вълнува. 

 Чуйте репортаж  от премиерата на книгата в звуковия файл.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Любомир Попйорданов в Ковачевица

Любомир Попйорданов е юрист по професия. Известен е като алпинист и планинар, граждански активист, предприемач. Започва да рисува през 1974 г., а в едно интервю казва за началото:  "Така и не съм взимал уроци, никакви. Впоследствие, когато се разбра, че няма да кандидатствам архитектура в УАСГ (не бях добър по математика, а и си трябваха уроци по..

публикувано на 01.08.24 в 18:00

Започва джаз фестивалът "Д-р Емил Илиев" в Боровец

За трета година между 2 и 7 август Международният джаз фестивал се провежда на нова локация – курортния комплекс "Боровец" с любезното съдействие и финансова подкрепа на Община Самоков.  Отново екипът на Фестивала предлага интригуваща програма , като първата вечер на 2 август откриването е с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев и..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

Излезе монографичното изследване "Любов и Отечество" на Пламен Антов

Изследванията на Пламен Антов върху българската възрожденска литература и култура, събрани в книгата му "Любов и Отечество", се спират върху "механизмите, чрез които литературата, като националноидеологически "метаразказ", произвежда колективното (монументално) битие във вид на символна, собствено идеологическа "сянка" на историята".  Освен това..

публикувано на 01.08.24 в 16:39

Поглед към процесите на прехода

"Екологии на прехода" се нарича изложбата на Николас Кисич Агире, Катарина Бюрин, Сам Гантус, Елица Коева, Манар Мурси, която се открива днес в галерия Swimming Pool от 18.30 часа. Тя е част от поредица инициативи на Off-site – изследователски колектив, основан през 2020 г. от Борислав Ангелов, Полин Шонгов и Мая Шопова.  Събитието насочва..

публикувано на 01.08.24 в 16:35

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември.  В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев,..

публикувано на 01.08.24 в 14:30