Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 27 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 42 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
редактор: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Съвременен етнопоп от Гърция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ваня Дженезова, Йовчо Караиванов, ОНМ на БНР, Снежана Витанова, Димитър Лавчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Умната готвачка" от братя Грим

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Знаменоската" (от поредицата "България в образи")
Автор: Георги Хрусанов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Божидар Александров, Василена Мирчева
• Епизоди от живота: на децата с увреждания – алтернативен сензитивен театър. Представлението "Отвъд стената – заедно на приключение", използващо както вербален език, така и жестов, което стопява бариерата между чуващи и глухи.
Разговор на Анелия Димитрова с Албена Тагарева – директор на фондация "Арт Бюро", автор и организатор на жестовия куклен театър.
• Темите на деня: на студентите от отбора на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", спечелили националните кръгове на най-престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup.
• В навечерието на Националния празник – България и патриотизмът в очите на един осмокласник, след посещението му в българското училище в Страсбург. Разговор с ученика Здравко Делчев.
• Разговорът: За коктейлната култура в България и какво е леденото кралство на барманското изкуство. Разговор с бар майстора Дарко Ангелески.
• Евранет плюс
• Време за наука
Близостта с рядката дата 29 февруари определя темите на "Време за наука":
- Жените във философията остават рядкост до днес, а опит за по-ярко осветяване на интелектуалното наследство на жените в така наречения канон на философията ще направи проф. Стилян Йотов.
- 29 февруари е и Денят на хората с редки заболявания – за възможностите на генните терапии да третират тези болести, а защо не и да ги изпратят в историята – разказва д-р Антоанета Тончева.
- За ателието по шах като форма на социално приобщаване – разказва Ивета Бебова.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• "Inter arma. Предчувствието за война в чешката култура" – сборник с художествени текстове и публицистика – разговор с Добромир Григоров.
• "Пролуки" от Бохумил Храбал – представя Васил Самоковлиев.
• Репортаж от разговора върху поезията на Кирил Мерджански, воден от режисьора Явор Гърдев в поредицата от срещи POIESIS / POLEMOS на Културния център на СУ. С участието на проф. Христо Тодоров и проф. Александър Кьосев.
• Иво Милев за "Пътувания" на Греди Асса в СГХГ.
• "Всичко е любов" - изложба живопис на Василка Монева с куратор д-р Анжела Данева в галерия "Контраст".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Отбелязване на 75-ия юбилей на Ема Къркби с нейни изпълнения на песни, мадригали и арии от Бартоломео Тромбочино, Клаудио Монтеверди, Джон Дауланд, Джон Уилби, Хенри Пърсел, Георг Фридрих Хендел, Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Джовани Батиста Перголези…

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Ореу с ук и луиски с уед или за "ленивото "л" и проблемите, които създава – доц. Гергана Падарева от Югозападния университет от години изследва все по-масовото разпространение на артикулационното отклонение и последствията от него за семантиката и правописа
• 30 години "За думите": избрано от фонда на предаването – Какво означава "експеримент" – проф. Толя Стоицова, запис от 1997 г.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Професионалната общност за приобщаващо образование и споделената грижа за предотвратяване и справяне с агресията – Анет Маринова, училищна психоложка, водеща на работни срещи на общността и съавторка на наръчника "Мирният път или революция на уважението".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Религиозни храмове: Православният храм
Какво ни казват тежките врати на храма? Може би ето това: "Влизайки тук, ти, пътнико, взимаш важно решение. Преодолявайки нашата тежест, ще трябва да преодолееш собствените си страхове, собствената си гордост, и всичко онова, което правиш на тази земя - добро или лошо. Влизаш в храма, за да се помолиш за грешките си, за да пречистиш душата си, за да поискаш прошка или за да се отдадеш на спокоен размисъл. В тишината на този Божи дом ти си сам в очакване на срещата с твоя Бог".
Отваряме портите на храм-паметника "Св. Александър Невски" с преподавателя по християнско изкуство в СУ д-р Благовест Върбаков и с арх. Светослав Петров.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
Как да чуем Библията – разговор с проф. Владимир Градев за книгата на сър Майкъл Едуардс "Несвоевременно християнство".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Сто години от рождението на Трифон Силяновски
Отбелязваме стогодишнината от рождението на Трифон Силяновски. Ще го направим с много авторска музика, както и с негови изпълнения като пианист, чембалист и камерен изпълнител, съхранени в Златния фонд на Националното радио. Наши събеседници и пътеводители в многоликия свят на Трифон Силяновски са проф. Наташа Япова – автор на книгата "Трифон Силяновски - личността и времето" и проф. Снежина Врангова – преподаватели в НМА "Проф. П.Владигеров" – София.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Инструменталната музика, която понякога казва много повече за конкретния исторически момент, в който живеем, отколкото биха казали думите": звуков портрет на Роман Столяр – руски композитор-авангардист и фрий джаз пианист, живеещ от февруари 2023 в Берлин поради несъгласие с войната на Путин, поставило го в черните списъци на руското Министерство на културата.
Интервю с Роман Столяр, който има 21-годишна история с България (за първи път пристига на Уърлд мюзик форума "Без граници" в Балчик през 2003г. и е участник на почти всички негови издания, а през 2010г. свири и в Първо студио на БНР) и различни редки негови записи – солови, но и в дуо, трио и квартет с музикант като Доминик Дювал, Сергей Беличенко, Сюзан Алън, Иля Белоруков (понастоящем по същите причини живеещ в Нови Сад, Сърбия) и др.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Създаден през 1935 г., Хамонд органът се превръща в един от най-обичаните инструменти сред джаз музикантите. Неговият звук е ярък, което го прави подходящ за виртуозни солови пасажи, но също и достатъчно мек, което му позволява да изпълнява и съпровождаща функция. Слушаме тези и още много други звукови преображения на този инструмент. Някои от изпълнителите са Джими Смит, Джак МакДъф, Лу Доналдсън и Груув Дропс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30