Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър.

Ученици, учители и младежи в градовете Видин, Ловеч и Габрово вече участваха в процеса, в който по разбираем и увлекателен начин се запознаха с темата за различните начини на общуване (конкретно с жестовия език) и необходимостта от проява на  емпатията и толерантност към различните от нас. 

Стената, използвана като символ, илюстрира препятствията, които ни пречат да се разбираме едни други. Тя представлява метафора за всички ситуации, където срещнатите души се сблъскват с нещо, което им пречи да комуникират и да разбират един друг нормално. Проектът насърчава усилията за преодоляване на тези бариери и се стреми към тяхното участие и включване.

Алтернативният сензитивен театър, насочен към деца с увреждания, предлага новаторски подход за интегриране на глухите деца в обществото. Представлението "Отвъд стената – заедно на приключение" използва както вербален, така и жестов език, което допринася за стопяването на бариерите между чуващи и глухи.

Инициативата не само представя спектакъла в учебните заведения, но и подчертава важността на въпросите, които той повдига. Чрез интеграцията на глухите деца в обществото, проектът им дава възможност да видят, че могат да постигнат своите мечти и да участват активно в различни сфери на живота.

Фондация "Арт бюро", която стои зад идеята и реализацията на представлението, споделя, че основната цел на проекта е да събере и обедини различните аудитории. Те успяват да представят нещо, което е интересно и образователно за всички – и за глухите, и за чуващите деца и техните родители.

Следващите представления са на 10 март и 21 април в Зала 2 на “Топлоцентрала“.

За идеята на представлението, сюжета му и ролята му в общуването на чуващи и глухи деца, както и за семинарите, организирани след представлението, разказа Албена Тагарева, директор на фондация "Арт бюро", която е автор и организатор на жестовия куклен театър. 

Чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент.  58 фотографии представят..

публикувано на 22.04.24 в 13:30