Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен клуб "Кеселхайм".

Конкурсът започва като родителска инициатива през учебната 2010/2011 година в Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в Кьолн, което продължава да е основен организатор на проявата, прераснала в международен конкурс през 2017 г.

Идеята е от една страна да се поощри изграждането, развиването и поддържането на четивни умения на български език у децата от българската диаспора, все повече от които вече са родени в чуждоезикова среда. Втората цел е да се даде възможност за запознанство, общуване и обмен на впечатления, идеи и опит между самите деца от различни училища и страни, също между родителите и преподавателите.

Досегашният опит показва голям интерес от семействата, които сами финансират и осигуряват транспорта и пребиваването си до мястото на провеждане на конкурса. Тазгодишното издание получава за първи път известна финансова подкрепа от Министерството на образованието и науката.


По време на пандемията от ковид конкурсът се провежда онлайн, миналата година – в смесен формат, от тази година – отново изцяло присъствено. "Провеждането на конкурса присъствено въпреки предизвикателствата на големите разстояния е прекрасно наистина, като видиш деца от няколко различни страни да играят, после да обменят впечатления, да обменят части от живота си така да се каже, късчета от живота си, на български език в кратките паузи, които има…", казва Росица Байрактарски, директорка на училище "Аз Буки Веди", Кьолн.

"Конкурсът не е стрес, успяват организаторите да дадат и пауза за децата, и музика, и песничка, и игровия момент… колегите от кьолнското училище мисля, че са намерили идеалната среда и баланса между знание, игра и настроение…" допълва доц. Илиана Чекова, преподавателка в Университета в Кьолн и председателка на журито тази година.
Чуйте повече в звуковите файлове:
Снимки: БНУ "Аз Буки Веди", Международен конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния. Главните носителки и пазителки на..

публикувано на 21.04.24 в 08:30

8500 ученици участваха в състезанието по правопис на английски език Spelling Bee

Новият Spelling Bee национален шампион е Антон Марков от ОУ "Любен Каравелов", гр. Русе! Негов достоен подгласник е Сава Троански от ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик! Антон победи като спелува правилно думата 𝐚𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 от списъка с непознати думи. Тази година над 8500 ученици от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на много..

публикувано на 20.04.24 в 19:05