Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на пърформанса "Behind you"

Снимка: Георги Сиркатов

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум.

Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс:

"Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към съзнанието. Способността на човешката психика да „загърбва“ и заличава спомени и ситуации не е просто тема, а същностен елемент от пътешествието във вътрешния свят на възможностите за осъзнаване и самооткриване.“ – споделя повече хореографът Филип Миланов.

Като артисти Елизабет и Филип боравят с езика  на съвременния танц и театъра, за да създадат един мултижанров моноспектакъл. Поставен е въпроса за идентичността, за приобщаването. Това е втори проект на пърформътите на сцената на Ялта и в жанра на пърформанса и танца.

Филип Миланов и Елизабет Якимова
През февруари 2023 заедно те представиха пърформанс-инсталацията waR|Raw Faces.

Костюмограф на "Behind you" е Яел Дуев-Тайг, а музикалното оформление на спектакъла е поверено на Станислав Генадиев. Премиерата е на 1 март от 19.30 часа в Yalta Art Room.  Спектакълът е част от проекта "Вчера, днес и утре" и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, програма „Създаване" 2023.

Елизабет и Филип работят заедно и по продукцции на балет "Арабеск", а скоро предстои да представят и танцов филм.

Снимки: ФС на Филип Миланов, Ангелина Грозева

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент.  58 фотографии представят..

публикувано на 22.04.24 в 13:30